Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: De wereld & Ko.

Fantasie kan in lastige tijden een enorme steun zijn. Ko en zijn vader in De wereld & Ko spelen dagelijks een eigen televisieshow, De Grote Ko Show. Uit de beste bedoelingen wil de vader zo zijn zoon beschermen tegen de harde werkelijkheid, maar vermijdt vooral het lastige gesprek dat ze wel moeten voeren. In een uur transformeert de voorstelling van een ode aan de fantasie naar een pleidooi voor openheid.

De voorstelling van Belle van Heerikhuizen en STIP Theaterproducties bekijken kan hier.

Thuistip van de dag: Maak je eigen boze dans.

Van niet naar school, sport, theater of werk kunnen, mag je best een beetje boos worden. In de voorstelling zit stiekem een dans verstopt. Geen gewone dans, maar een ontzettend boze dans. Degene die dat bedacht heeft, keek eerst naar de film Billy Elliot. Daarin mag Billy van zijn vader en broer niet op ballet, terwijl hij heel erg graag wil dansen. Omdat hij zo vreselijk kwaad is, gaat zijn lichaam tijdens een ruzie met zijn vader vanzelf dansen, maar dan op een boze manier. Kijk maar hier.

  • Vragen voor tijdens het kijken: lijkt het al meteen op een dans? Wanneer zie je dat het een dans is? Zie je dat Billy loopt en trapt op het ritme van de muziek? Welke bewegingen van Billy zijn echt boze bewegingen? Zijn er ook grappige bewegingen, of heel mooie bewegingen?
  • En nu jullie! Kunnen jullie ook een boze dans maken? Zoek samen lichaamsdeel voor lichaamsdeel uit wat boze bewegingen zijn, maar denk erom: zonder geluid! Het moet echt alleen aan je lichaam te zien zijn. Hoe zie je aan je voeten dat je boos bent? En aan je handen? Heb je boze armen, of een boze rug? Hoe kijkt je hoofd daarbij? Vergeet je nog een lichaamsdeel? Zet daarna jullie boze bewegingen achter elkaar. Kan de ene beweging in de andere overgaan? Samen maak je zo een boze dans. Dit kan op alle muziek waar jullie graag naar luisteren.

Samen napraten: over bang zijn.

De vader wil Ko niet zeggen wat er is gebeurd, omdat hij bang is dat Ko dan bang wordt. Denk je dat je dat ouders wel vaker iets niet vertellen? Moeten kinderen altijd alles weten? Zijn jullie misschien nu bang voor alle dingen die je hoort in het nieuws? Praten jullie daar samen over? En wat is het antwoord van Ko op bang zijn?

Meer informatie hier. Foto: Sanne Peper.