Jeugdtheatergezelschappen kunnen niet alleen hun reguliere voorstellingen niet spelen, ook de vele schoolvoorstellingen gaan de komende weken niet door. Voor alle kinderen die nu noodgedwongen thuisonderwijs krijgen én hun ouders deelt Theaterkrant links naar online voorstellingen, gekoppeld aan een of meerdere lesthema’s. Vandaag: Woestijnjasmijntjes.

Na de meivakantie gaan de basisscholen deels weer open, maar veel blijft nog onzeker. Om een nog veel grotere onzekerheid te bestrijden vertelt Jacob verhalen aan zijn dochter Nour. Hij kleurt hun grauwe, lange dagen tot een sprookje waar Nour de prinses in is. Ze zijn weggevlucht uit een land dat geteisterd wordt door ratten, op weg naar het grote onbekende. Wat begint als een spannend sprookjesavontuur, eindigt in de al te harde realiteit. George Tobal baseerde het verhaal deels op zijn eigen ervaringen: als twaalfjarige vluchtte hij van Aleppo naar Nederland.

Woestijnjasmijntjes is een ontroerende, grappige en soms grimmige voorstelling over volwassen worden en steun zoeken bij elkaar. Maar ook over in dromen blijven geloven én het verhaal van Koen het konijn. Want Woestijnjasmijntjes is bovenal een ode aan de fantasie.

Bekijk de voorstelling van De Toneelmakerij en George & Eran Producties hier.

Thuistip van de dag: Vertel elkaar verhalen!

Dit lijkt een ontzettend simpele opdracht en worden we niet de hele dag omgeven door verhalen in boeken, het nieuws, Netflix en games? En zat de voorstelling niet ook al vol met verhalen? Klopt, maar het is niet voor niets dat mensen elkaar al eeuwenlang verhalen vertellen, juist in onzekere tijden. Dus: gebruik je fantasie en vertel elkaar een verhaal of een bijzondere droom.

Foto: Sanne Peper