Toneelgroep Amsterdam heeft als eerste toneelgezelschap de rechten op het boek The fountainhead (De eeuwige bron) van Ayn Rand verworven. De controversiële roman predikt de filosofie van het hyperindividualisme, die geldt als ideologische fundering voor de Tea Party. Volgens directeur Ivo van Hove schreeuwt de roman erom op het toneel te worden gebracht. The fountainhead beleeft haar wereldpremière tijdens het Holland Festival 2014 en betekent tevens het debuut van Aus Greidanus jr. al lid van het vaste ensemble.

Behalve The fountainhead brengt Toneelgroep Amsterdam in seizoen 2013-2014 zes andere nieuwe producties uit. Het gezelschap gaat een vierjarige samenwerking met het Antwerpse Toneelhuis aan, waarbinnen Guy Cassiers en Ivo van Hove ieder twee regies met acteurs uit beide ensembles voor hun rekening nemen. Als eerste voorstelling bewerkt Tom Lanoye Shakespeares Hamlet tot Hamlet vs. Hamlet, waarin actrice Abke Haring de rol van Hamlet gaat spelen. Gaite Jansen maakt haar entree binnen het TA-ensemble als Ophelia. De première vindt plaats in maart 2014.

Johan Simons regisseert in februari 2014 Dantons dood van Georg Büchner, met Hans Kesting als Danton en Gijs Scholten van Aschat als Robespierre. Ivo van Hove opent het theaterseizoen al in augustus 2013 met Lange dagreis naar de nacht van Eugene O’Neill met Marieke Heebink, Gijs Scholten van Aschat, Roeland Fernhout en nieuw ensemblelid Ramsey Nasr. Van Hoves eerdere regie van een stuk van O’Neill, Rouw siert Electra, wordt na tien jaar hernomen. Ook Scènes uit een huwelijk, Romeinse tragedies en Na de repetitie/Persona gaan in reprise.

Verder staan regies van Susanne Kennedy, Eric de Vroedt en Julie Van Den Berghe in seizoen 13-14 op het programma. Van Den Berghe maakt haar TA-2 debuut met Bloedbruiloft van Lorca, Kennedy regisseert Strindbergs De pelikaan en De Vroedt brengt de West End-klassieker De entertainer.

Theatercollectief De Warme Winkel en TA-alliantiepartner Adelheid Roosen (Female Economy/Zina) maken beide een productie binnen twee grotezaalvoorstellingen. De Warme Winkel speelt achter het decor van Lange dagreis naar de nacht de voorstelling Achterkant, waarin wordt gereflecteerd op de ontstaansgeschiedenis van het stuk, geschrapte personages en de achterkant van de roem. Roosen maakt binnen Dantons dood het project De oversteek, waarmee ze met vijftig tot honderd wijkbewoners naar de schouwburg trekt om daar tijdens en na de voorstelling te verblijven.

Ook breidt het gezelschap het internationale speelgebied verder uit met Australië en Zuid-Amerika. Romeinse tragedies staat in Adelaide en La voix humaine in Sydney. Met Opening night in Chili speelt TA voor het eerst in Zuid-Amerika. Ook Frankrijk en Kroatië staan op de planning, evenals Rusland en Engeland.

Overigens speelt Mugmetdevuurvliegen tot en met 9 juni de Bellevue Lunchvoorstelling Superkapitalisten over Ayn Rand, Alan Greenspan en The fountainhead.

(Ramsey Nasr in The fountainhead – Toneelgroep Amsterdam, voorpubliciteitsbeeld, foto: Jan Versweyveld)