Het Nationale Toneel gaat in het nieuwe seizoen een samenwerking aan met NTGent en Anne-Wil Blankers keert voor haar vijftigjarig jubileum terug naar het Haagse gezelschap in een bewerking van de film La vie devant soi. Maar ook de jonge generatie krijgt volop de aandacht. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde plannen voor het nieuwe seizoen.

De samenwerking met NTGent is opmerkelijk, omdat het Vlaamse gezelschap voorheen met Toneelgroep Amsterdam samenwerkte. Johan Simons neemt de regie van een nieuwe tekst van Lot Vekemans (Zus van en Gif) voor zijn rekening, geschreven voor Betty Schuurman van het Nationale Toneel en Elsie de Brauw van NTGent. Theu Boermans regisseert in oktober De ideale man, een grondige bewerking van het stuk van Oscar Wilde door Elfriede Jelinek, waarin een ogenschijnlijk keurige politicus (Mark Rietman) de staat ziet als zijn persoonlijke hedgefonds.

Anne-Wil Blankers viert in 2013 haar vijftigjarig toneeljubileum in Den Haag, de plek waar ze in 1963 debuteerde. Ze speelt de titelrol in Madame Rosa in regie van Theu Boermans, een verhaal over de liefde tussen een joodse vrouw en de moslimjongen die ze opvoedt. In de grote zaal presenteert het gezelschap net als voorgaande jaren de grote verhalen, waaronder Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch en De storm van Shakespeare, geregisseerd door Johan Doesburg.

De ondersteuning van de jonge generatie krijgt op verschillende fronten vorm. Zo is het ensemble in 2013-2014 uitgebreid met vijf jonge acteurs: Katja Herbers, Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Reinout Scholten van Aschat en Joris Smit. Regisseur Casper Vandeputte start zijn vierjarige traject bij het Nationale Toneel met het theatrale onderzoek Nieuwspoort, waarin hij met mede-nieuwkomers Sallie Harmsen, Hannah Hoekstra, Reinout Scholten van Aschat en Joris Smit in de Haagse sociëteit aan het Binnenhof duikt. In de tweede helft van het seizoen regisseert hij Elektra van Hugo von Hofmannsthal met Katja Herbers in de titelrol.

Ook krijgen regiestudenten onder de noemer Halfweg op drie tijdstippen in het seizoen de kans om hun werk te presenteren in het NTgebouw. Verder worden op projectbasis pas afgestudeerde makers ondersteund bij de keuze van repertoire, het ontwikkelen van plannen en de praktische uitvoering van hun producties. Met Firma MES is een meerjarentraject aangegaan.

Jeugdgezelschap NTjong presenteert in het nieuwe seizoen zes producties, geregisseerd door Noël Fischer en Hans van den Boom (voorheen Stella Den Haag). Binnenkort zal NTjong zijn programmering en medewerkers voor het nieuwe seizoen bekendmaken.