Het Groningse cultureel studentencentrum Usva schrapt een opvoering van Becketts Waiting for Godot omdat er alleen mannen auditie mochten doen voor de vijf voorgeschreven mannenrollen. Dat druist volgens het studentencentrum in tegen het inclusiviteitsbeleid van de universiteit.

Waiting for Godot zou in maart worden opgevoerd door het Engelssprekende studentengezelschap GUTS (Groningen University Theatre Society). De groep had daarvoor subsidie aangevraagd bij studentencentrum Usva, dat dan onder meer kosteloos gebruik van zijn zaal met techniek aanbiedt.

Voor de nieuwe voorstelling van GUTS was alvast een plek in de programmering gereserveerd, maar toen afgelopen januari bekend werd dat de theatergroep audities ging organiseren voor uitsluitend mannen, zag het studentencentrum steun niet meer zitten. ‘Onze activiteiten moeten openstaan voor alle RUG-studenten. Bij uitsluiting bij de voordeur moeten we echt een grens trekken’, zegt theaterprogrammeur Bram Douwes. ‘Als ze audities voor iedereen gehouden hadden en daarna alleen mannen hadden aangenomen was het al een ander verhaal geweest.’

De Ierse oud-natuurkundestudent Oisín Moyne (26) die het stuk zou regisseren, noemde de beslissing afgelopen week bij verschillende media ‘buitengewoon frustrerend’. Hij vindt het jammer dat de Usva niet wil begrijpen dat het opvoeren van een voorstelling niet alleen uit de casting van de acteurs bestaat. Het team dat aan Waiting for Godot werkt, telt in totaal achttien personen, ‘waaronder ook mensen uit de lhbti-gemeenschap’.

Douwes vindt de ontstane commotie overdreven en benadrukt graag dat het om een geschil tussen slechts studenten gaat. Hij is ook niet tegen opvoeringen van Beckett of stukken met alleen mannelijke acteurs. Het past alleen niet bij de uitgangspunten van het studentencentrum. ‘Wij zijn geen schouwburg dat professioneel theater aanbiedt. Het gaat bij ons niet om het artistieke eindresultaat, maar om het werkproces. Wij zijn een educatieve organisatie, die met cursussen en projecten alle studenten de mogelijkheid wil bieden om iets te leren.’

De mannenrollen door vrouwen laten spelen was overigens geen optie voor GUTS. Beckett heeft laten vastleggen dat de rollen alleen door mannen mogen worden gespeeld en zijn erven kijken daar streng op toe.

GUTS is nu op zoek naar een ander theater dat hun voorstelling alsnog wil opvoeren.

Foto: Kurt van der elst, Wachten op Godot door Olympique Dramatique.