Theaterproducent Rick Engelkes moet 3,7 miljoen euro aan coronasteun terugbetalen, meldt het Noordhollands Dagblad maandag. De musicalproducent had ruim 4,3 miljoen euro aan compensatiegeld ontvangen voor de musical Willem van Oranje, maar die is nooit gespeeld.

De musical Willem van Oranje is een gezamenlijk initiatief van producent Rick Engelkes en creatief ondernemer Pierre Karsten, waarvoor ze de aparte B.V. Waterfront Entertainment hebben opgericht. Al sinds 2014 werken ze aan wat ‘een spektakelmusical over de Vader des Vaderlands en de geboorte van de Nederlanden’ moet worden. Daarvoor willen ze een tijdelijk theater bouwen op Delft Campus Zuid, dat vijf jaar lang plek moet bieden aan 1350 bezoekers. In mei 2020 zou met de bouw van het theater gestart worden en op 7 maart 2021 zou de voorstelling in première gaan. Op 15 maart 2020 gaat het land echter in lockdown wegens de corona-uitbraak.

Tijdens de pandemie maakte Waterfront gebruik van verschillende steunmaatregelen en ontving onder meer 4.392.780 euro uit de zogenoemde ‘compensatieregeling 3’ voor gederfde (kaartverkoop)inkomsten wegens afgelaste voorstellingen. Belangrijke afspraak in deze regeling was dat de producent met de compensatie alle betrokken partijen door bleef betalen.

Het Noordhollands Dagblad merkte deze zomer echter op dat voor de musical nog geen kaarten verkocht waren. Er was niet eens een cast bekend gemaakt. Het beoogde theater was nog niet gebouwd en zelfs de omgevingsvergunning was niet rond. De krant vroeg zich daarom af welke medewerkers de musicalproducent dan heeft doorbetaald van die ruim 4,3 miljoen steun.

Waterfront nam daarop ‘nadrukkelijk afstand’ van alle ‘mediaspeculaties’. De producent achtte elke twijfel hieromtrent ‘volkomen uit de lucht gegrepen’. Het bedrijf zou wel degelijk het geld doorbetaald hebben aan omringende partijen, toeleveranciers en zzp’ers die inkomsten hadden gemist. Rick Engelkes beloofde alle openheid van zaken te geven en diende bij het Fonds Podiumkunsten, dat de compensatieregeling voor het rijk uitvoert, een accountantsverklaring in.

Het fonds heeft nu op basis van dat verslag, en enkele aanvullende vragen en antwoorden, bepaald dat de toegekende steun van 4,3 miljoen euro wordt verlaagd met 3,7 miljoen. Volgens het fonds heeft Waterfront voor 1 miljoen aan steun helemaal geen kostenposten opgevoerd in de verantwoording. Voor 2,7 miljoen zijn wel kostenposten opgevoerd, maar deze komen niet in aanmerking voor subsidie (omdat ze niet overeenkomen met de doelstelling van de compensatieregeling). Het gaat dan bijvoorbeeld om investeringskosten (‘aanloopkosten’) of kosten die gemaakt zijn in een andere periode dan waar deze regeling over gaat (afgelaste voorstellingen tussen 28 november 2021 tot 1 februari 2022). De overige bijna zeven ton (684.432 euro) blijkt wel terecht uitbetaald aan leveranciers als decorbouwers, tekstschrijvers en de makers van een maquette van het beoogde theater.

Engelkes heeft vier weken de tijd om op het besluit van het Fonds Podiumkunsten te reageren. Aan Shownieuws liet hij weten daar gebruik van te maken. Hierna zal het Fonds Podiumkunsten een definitief besluit nemen.

Meer terugvorderingen 
Voor de drie compensatieregelingen die het fonds voor het rijk uitvoerde in de coronapandemie, heeft het nu bij in totaal 27 instellingen een lagere subsidie vastgesteld en een terugvordering gestuurd. Het geld gaat terug naar het Ministerie van OCW en via hen naar Financiën. Het Fonds kan met het teruggevorderde geld van de compensatieregelingen geen andere projecten ondersteunen.

Lees ook: 4 vragen over coronasteun aan musical Willem van Oranje