Vanaf zondag moeten theaters van 17.00 uur tot 05.00 uur hun deuren gesloten houden voor publiek. Dat maakten demissionair zorgminister Hugo de Jonge en demissionair premier Mark Rutte vanavond bekend in een nieuwe coronapersconferentie. Overdag zijn mondkapjes (bij verplaatsing) en 1,5-meter afstand opnieuw verplicht.

De nieuwe maatregelen komen bovenop de reeds verplichte vaste zitplaats, het coronatoegangsbewijs en de maximale groepsgrootte van 1250 mensen. Al wordt dat laatste sowieso voor bijna alle theaters onhaalbaar. Met de anderhalvemeterregel kan nog maximum 33 procent van de stoelen verkocht worden. Zonder publiek, blijft professionele kunstbeoefening na vijf uur ’s middags toegestaan.

Met een ‘avondlockdown’ in bijna alle sectoren hoopt het kabinet het aantal contacten zo snel mogelijk met minstens 20 procent naar beneden te halen. De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december. De situatie wordt op dinsdag 14 december opnieuw beoordeeld.

Rutte sprak vandaag over ‘opnieuw een lastige ingrijpende boodschap’ en beloofde getroffen ondernemers en sectoren niet in de steek te laten. Generieke en sectorspecifieke steunpakketten worden verlengd tot 1 januari of opnieuw geactiveerd. Een brief over de nieuwe steun wordt begin komende week verwacht.

Volgens de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) kan er met de nieuwe maatregelen in de praktijk weinig nog doorgaan. Een enkel podium zal de nu geboden ruimte nog kunnen benutten, maar de meeste theaters zullen sluiten uit financiële en personele noodzaak. De branchevereniging van podia laat weten te snappen dat het kabinet vergaande maatregelen neemt, gezien het hoge aantal besmettingen en de toenemende druk op de zorg, maar vindt het voor theaters ver gaan. ‘Om vijf uur dicht, nog maar slechts maximaal 33% van de stoelen gebruiken, en voor het publiek geldt het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit komt vrijwel neer op een volledige sluiting, met grote schade tot gevolg.’

Die schade blijft zich ophopen. Volgens de VSCD valt al vanaf de start van het seizoen in september de kaartverkoop tegen, door de beperkingen en onzekerheden rondom corona. Op 12 november viel de commerciële verhuur voor theaters weg, grote zalen mochten niet meer dan 1250 mensen verwelkomen en horeca werd vrijwel onmogelijk. ‘En dan resteert nu zo weinig dat het in feite een sluiting is.’ De aangekondigde steun noemt de VSCD terecht. De vereniging vraagt zich daarbij af of die voldoende zal zijn om al de geleden schade te compenseren. ‘De onzekerheid over de situatie na 1 januari zorgt volgens de vereniging nu al voor extra schade.’