Producent Waterfront ‘neemt nadrukkelijk afstand’ van alle ‘mediaspeculaties’ over vermeend onrechtmatig handelen bij het ontvangen van coronasteun voor de musical Willem van Oranje. De producent acht elke twijfel hieromtrent ‘volkomen uit de lucht gegrepen’. Dat schrijft het musicalbedrijf vandaag in een persverklaring. Waterfront wijst daarbij op een verklaring van het Fonds Podiumkunsten, dat schrijft dat de voorlopige toekenning volgens de gestelde procedure is verlopen.

Vorige week stelde het Noordhollands Dagblad vragen bij de coronasteun die theaterproducent Rick Engelkes had ontvangen voor zijn musical Willem van Oranje. De krant schreef over een ‘spookmusical’, die nog nooit gespeeld of gerepeteerd is, nog geen kaarten verkocht en waarvoor het theater nog gebouwd moet worden.

Waterfront verwijst nu naar een verklaring van het Fonds Podiumkunsten, dat de betreffende coronasubsidie voor het Rijk verdeelde. Daarin schrijft het FPK aanvragen te beoordelen op grond van voorwaarden en criteria die ze vooraf hebben opgesteld en in die fase uit te gaan van de aangeleverde informatie van de aanvrager. Bij Waterfront heeft het Fonds daarop wel verduidelijkende vragen gesteld, die de producent ‘snel en uitgebreid’ zou hebben aangeleverd. Daarna is besloten om de subsidie te verlenen. Uit de beschikbare informatie was volgens het fonds duidelijk dat de kaartverkoop nog niet was begonnen.

De producent benadrukt ook ‘met erg veel enthousiasme’ toe te werken naar een première, die nu voor het najaar 2023 gepland staat. Directeur Rick Engelkes: ‘Wij zijn met een geweldig creatief team en met vooraanstaande partners uit het bedrijfsleven keihard bezig om dit grootse project artistiek en zakelijk van de grond te tillen.’

De producent belooft binnenkort op zijn website een tijdlijn van de productie en andere relevante informatie openbaar te maken.

Lees ook: 4 vragen over de coronasteun aan Willem van Oranje