Gerrit Timmers en Mirjam Koen, oprichters van het in 2012 opgeheven Onafhankelijk Toneel, hebben een doorstart met het gezelschap gemaakt onder de noemer OT rotterdam. Samen met zakelijk leider Ineke Lindner vormen zij de kern van het nieuwe theatergezelschap. Met de voorstelling The American Dream Project nr 1: de droom komt binnen… is het nieuwe gezelschap een feit.

In een toelichting meldt Mirjam Koen dat de doorstart van het gezelschap, behalve door steun van donateurs, financieel mogelijk is door de verplichte reserve die het Onafhankelijk Toneel moest opbouwen van het Fonds Podiumkunsten. Bovendien zal het gezelschap op projectmatige basis subsidies aanvragen en wordt actief naar samenwerking met andere theaterorganisaties gezocht, bijvoorbeeld met Operadagen Rotterdam.

Gerrit Timmers en Mirjam Koen richtten in 1972 met zeven andere theatermakers het Onafhankelijk Toneel op. Na een bestaan van bijna veertig jaar is het Onafhankelijk Toneel door het wegvallen van de subsidie per 1 januari 2013 opgeheven. Het pand van het gezelschap werd overgenomen door Maas Theater en Dans. In ruil voor kantoor en inventaris werd voor vier jaar een repetitieruimte in het pand ter beschikking gesteld waar Timmers en Koen theater kunnen blijven maken. Lindner was eerder assistent van Corry Prinsen, voormalig zakelijk leider van het Onafhankelijk Toneel.

De eerste voorstelling van het gezelschap is onderdeel van The American Dream Project, een meerjarig project waarin OT rotterdam in verschillende voorstellingen de Amerikaanse Droom gaat onderzoeken. De voorstelling, waarin naast Gerrit Timmers steeds wisselende gastacteurs te zien zijn, is een mengeling tussen een geënsceneerde reading en poppentheater. Mirjam Koen is verantwoordelijk voor de regie.