De Agenda gaat het tweede seizoen in: na een reeks bijeenkomsten over de toekomst van het theaterbestel in 2014/2015 is er een nieuwe groep opgestaan die De Agenda dit seizoen voortzet. De eerstvolgende bijeenkomst is op 29 februari in theater Frascati in Amsterdam en staat open voor de hele theatersector.

De nieuwe organisatie bestaat uit Hilde Tuinstra, Jeroen van Wijhe, Luc de Groen en Robbert van Heuven. Nieuw dit seizoen is de keuze voor een overkoepelend thema per bijeenkomst. Voor de eerstvolgende Agenda is dat ‘structuur versus realiteit’. Sluiten de structuren waarin het theaterveld besloten ligt (nog) wel aan bij het theater dat wordt gemaakt, of dat makers zouden willen maken? Sluiten de eisen van de subsidiegevers (nog) aan op de huidige praktijk? Een speciale gast uit het werkveld geeft een introductiespeech op dit thema en kiest een eerste agendapunt dat besproken kan worden.

De Agenda is opgericht door Het Transitiebureau (Simon van den Berg, Fanne Boland, Anne Breure, Marijke Hoogenboom, Emke Idema, Tobias Kokkelmans, Anoek Nuyens en Lara Staal) naar aanleiding van het betoog De aristocratisering van onze infrastructuur, waarin dramaturg Tobias Kokkelmans aantoont dat een afnemende belangstelling voor de podiumkunsten een mythe is die wordt gebruikt om een aristocratisering van het veld te rechtvaardigen.

Er bleek een brede behoefte te zijn om over de toekomst van het theaterbestel in gesprek te gaan, waartoe op 27 oktober 2014 de eerste editie van De Agenda plaatsvond. Sindsdien vonden acht bijeenkomsten plaats in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem en ontstond er een informele structuur van mensen, ideeën en mogelijkheden, die direct of indirect van invloed was op het theaterveld, de adviesorganen en de politiek. Het seizoen werd afgesloten met De Agenda XL op het Theaterfestival 2015, waar Het Transitiebureau een verslag in boekvorm van maakte.

De Agenda vindt plaats op 29 februari 2016 om 19:00 uur in Frascati 2, Amsterdam. Aanmelden kan door een mail te sturen naar de_agenda@outlook.com.

Foto: De Agenda XL – 12 september 2015