Na bijna zeventig jaar is Circus Elleboog definitief gesloten. De Amsterdamse jeugdcircusinstelling sloot al in 2016, na het verliezen van haar gemeentesubsidie, maar maakte in februari vorig jaar een doorstart. Het kindercircus gaat nu uitsluitend verder als digitaal platform met instructiefilmpjes. De nieuwe site wordt gesubsidieerd door de gemeente.

Circus Elleboog biedt sinds 1949 circusspel, circustrainingen en circusvoorstellingen voor en met de Amsterdamse jeugd. In 2015 werd echter, als onderdeel van een grootschalige bezuiniging op subsidies, besloten dat de acht ton aan jaarlijkse gemeentesubsidie werd ingetrokken, waardoor de instelling per 2016 noodgedwongen de deuren sloot. Vijftien mensen werden ontslagen en de huur van het pand werd opgezegd.

Met ledengeld en een afbouwsubsidie van de gemeente werd er vervolgens ingrijpend gereorganiseerd, waardoor er een jaar later, in februari 2017, een doorstart mogelijk werd. In het Bijlmer Parktheater en op de Rosa Boekdrukkerschool konden kinderen sindsdien weer klauter- en clownslessen volgen. Maar ook aan die activiteiten zijn nu definitief een einde gekomen. ‘Simpelweg omdat er geen draagkracht is voor circusles in oude vorm. Natuurlijk geloven wij nog altijd in de ontwikkeling van motorische- en creatieve talenten bij kinderen’, reageert het bestuur in een openbaar Facebookbericht. Omdat er geen fysieke lessen meer worden aangeboden, is het circus-materiaal inmiddels verkocht.