Het Nationale Toneel breidt zijn activiteiten in het nieuwe theaterseizoen verder uit: samen met het jonge Haagse gezelschap OPERA2DAY creëert het NT de opera Mariken in de tuin der lusten. Actrice Hannah Hoekstra speelt de titelrol.

Het Nationale Toneel stelt in het nieuwe theaterseizoen de vraag ‘Wie betaalt de prijs van ons geluk?’ centraal. Onder leiding van artistiek directeur Theu Boermans maakt het Haagse gezelschap in 2015-2016 vier nieuwe voorstellingen in de grote zaal en drie nieuwe in de kleine en middenzaal. NTjong maakt onder leiding van Noël Fischer drie nieuwe voorstellingen.

Theu Boermans regisseert in september Mark Rietman in Solness van Henrik Ibsen, over een architect die liefde, gezin en vriendschap opoffert voor zijn carrière. Behalve Rietman zijn hierin Anna Raadsveld, Betty Schuurman, Jappe Claes, Vincent Linthorst, Marit Meijeren en Marijn Claes te zien.

In januari 2016 gaat De revisor van de Russische schrijver Nikolaj Gogol in première met Joris Smit in de hoofdrol, een komedie over de bestuurlijke elite van een middelgrote provinciestad die zichzelf met Europese subsidies in het zadel houdt.

Anniek Pheifer speelt Regina Giddens in de Amerikaanse familiesaga The Little Foxes van Lillian Hellman, geregisseerd door Antoine Uitdehaag over een familie die geobsedeerd door hun verlangen naar economisch geluk langzaam uit elkaar valt.

Casper Vandeputte maakt een tweeluik voor de vlakkevloer. In de door hemzelf geschreven monoloog Fit to Fly beziet Vincent Linthorst het zware verblijf van asielzoekers in Fort Europa door de ogen van een westerling. In De gouden draak van Roland Schimmelpfennig behandelt hij het illegale leven dat een deel van deze asielzoekers leidt in de ondergrondse economie van schimmige restaurants en massagesalons.

NTjong bewerkt Het schaap Veronica (6+) van Annie M.G. Schmidts voor het eerst voor toneel, met Willemijn Zevenhuijzen als naïef, opstandig en alle regels aan haar laars lappend meisje. Klaas (5+) is een nostalgisch oudhollands Sinterklaasverhaal in een miniatuurdecor geïnspireerd op het oude Scheveningen en Panorama Mesdag. In het voorjaar maakt Noël Fischer het puberdrama In mijn hoofd ben ik een dun meisje (12+).

Samen met Toneelschuur Producties maakt het NT De zender, de opstand van een nieuwslezer in regie Joost van Hezik met onder anderen Stefan de Walle, Hannah Hoekstra en Jaap Spijkers.

Tussen Kerst en Nieuwjaar keert Pierre Bokma tijdelijk terug bij het gezelschap voor een herneming van Boermans’ Midzomernachtdroom. De voorstelling is vijf keer exclusief in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag te zien.

(Anniek Pheifer in The Little Foxes, fotograaf Barrie Hullegie)