De voorstelling My Father Held A Gun van Sahand Sahebdivani, Raphael Rodan, Guillermo Celano en Iman Spaargaren heeft de Amsterdam Fringe Gold Award 2017 gewonnen. Dat werd gisteren bekendgemaakt op de feestelijke afsluiting van het festival dat dit jaar 9000 bezoekers trok. Don’t Worry Be Yoncé van performance kollektiv PONY CAMP won de Amsterdam Fringe Silver Award en The Grand Publieksprijs. De Gendermonologen van Macabre kreeg de Fringe Bronze Award. De titel ‘Best International Performance’ ging dit jaar naar De Fuut van de Vlaamse Bastiaan Vandendriessche.

My Father Held A Gun is een actueel en belangrijk verhaal over de oorlog en het effect daarvan op de mens’, schrijft de jury van veertien professionals uit binnen- en buitenland. ‘De voorstelling heeft een simpele, pure vorm en twee zeer sterke vertellers. Opvallend is de slimme manier waarop het verhaal zich ontvouwt, waarbij de vertellers en de personages inhoudelijk met elkaar verbonden zijn.’ 

Don’t Worry Be Yoncé presenteerde volgens de jury ‘een interessante mix van bewondering en kritiek op het idool Beyoncé. De mix is goed doordacht en zit intelligent in elkaar. Op flitsende wijze presenteert performance kollektiv Pony Camp hun onderzoek naar deze pop-koningin en de manier waarop zij de ziel van de hedendaagse popcultuur belichaamt.’

De Gendermonologen kreeg van de jury de derde prijs omdat de voorstelling ruimte creëert ‘voor een thematiek die weinig besproken wordt en deze op een concrete en ontroerende manier inzichtelijk maakt’. Interessant aan het werk vindt de jury de keuze van de makers om de man/vrouw rollen om te draaien en los te laten zodat ‘de toeschouwer blijft gissen wie man, vrouw en transgender speelt’. De jury waardeert deze keuze, omdat het de toeschouwer confronteert met het eigen kijkgedrag.

De winnaars van de Amsterdam Fringe Gold Award ontvangen een bedrag van € 5000,- te besteden aan een internationale tournee langs buitenlandse Fringe festivals. Daarnaast gaan zij op tournee in Nederland met de ‘Best of Fringe Tour’, van 12 februari tot en met 10 maart 2018. Ook de winnaars van de tweede en derde prijs en de beste internationale voorstelling reizen mee met die Nederlandse tour.

Foto My Father Held A Gun: Annelies Verhelst