De winnende choreograaf van de ITs Krisztina de Châtel Award krijgt een residentie in het nieuwe traject Moving Forward. Vijf Nederlandse danshuizen begeleiden de net afgestuurde choreograaf een jaar lang bij het maken van een nieuwe voorstelling.

Het residentie-traject is een initiatief van Dansmakers Amsterdam, Dansgroep Amsterdam en het ITs Festival, in samenwerking met de danshuizen Dansateliers (Rotterdam), DansBrabant (Tilburg), Generale Oost (Arnhem) en Random Collision (Groningen). Samen vormen zij sinds 2013 het netwerk Moving Futures, waarmee ze een nieuwe generatie choreografen op landelijke schaal zichtbaar willen maken.

De choreograaf, die op 26 juni door een jury wordt gekozen in het Compagnietheater in Amsterdam, krijgt dramaturgische en artistieke begeleiding, publicitair- en productioneel advies, workshops en studio-, presentatie- en montagetijd. Het traject eindigt met een première op het ITs Festival 2016 bij Dansmakers aan ’t IJ.

Dansgroep Amsterdam steunt het project financieel en wil hiermee een impuls aan de werkgelegenheid voor dansers en choreografen geven. Na het eerste pilotjaar wordt Moving Forward geëvalueerd en voortgezet tot 2018.