De voorstelling Futurists van Futurists heeft de Dioraphte Award gewonnen op de tiende editie van het Amsterdam Fringe Festival. Zij winnen hiermee een speelplek op het National Arts Festival 2016 in Grahamtown (Zuid-Afrika) en op een nader te bepalen internationaal Fringe Festival.

Met de prijsuitreiking op 13 september sloot het Het Amsterdam Fringe Festival een geslaagde editie af. De zalen zaten gemiddeld ruim een derde voller dan in 2014 (het gemiddeld aantal bezoekers per voorstelling lag 34 procent hoger dan een jaar geleden). ‘Dit is een belangrijke stijging, aangezien de (theater)makers op eigen risico op het festival spelen. Zij krijgen de opbrengsten van de kaartverkoop dus een hoog aantal bezoekers is voor hen van cruciaal belang’, aldus het Fringe.

Jeffrey Meulman, algemeen directeur van het Nederlands Theater Festival en het Amsterdam Fringe Festival, reikte de Director’s Choice Award uit aan de voorstelling Kraaaa! van Renée van Marissing, Sjoerd de Roij en Albert van Veenendaal. Deze voorstelling wordt volgend jaar op het Nederlands Theater Festival hernomen.

De Amsterdam Fringe Silver Award ging naar Quinsy Gario met Hoe doe ik aangifte tegen 770 mensen? en de Amsterdam Fringe Bronze Award naar Schaam Streken van De Gestampte Meisjes en Watching – Ceci n’est pas de deux van Ester Natzijl. De voltallige top drie gaat op tournee door Nederland onder de noemer Best of Fringe en speelt onder andere in Arnhem, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

The Grand Publieksprijs is in de wacht gesleept door Klapvee van Als de Beren Komen & Inge Wannet. De voorstelling kreeg de meeste sms-recensies van het publiek. Zij winnen een overnachting in het Sofitel Legend the Grand Amsterdam en mogen volgend jaar nieuw werk laten zien op het Amsterdam Fringe Festival.

De Best International Production at the Amsterdam Fringe Festival, de prijs voor beste buitenlandse productie, is gewonnen door Imaginary Anthropologies (Best of Canada Fringe) van Gabriel Dharmoo. 

Foto: Futurists