Macho Macho van Igor Vrebac is op de slotceremonie van het Amsterdam Fringe Festival onderscheiden met de Dioraphte ‘Best of Amsterdam Fringe 2016’ Award.  ‘Verleidelijk, cool en ambitieus’, maar ook ‘grotesk en treurig’ noemde de vakjury de voorstelling. Vrebac kreeg € 5000 voor een internationale tour en een sculptuur van Trudy Hekman. De voorstelling Of dit. van De Lefgozers won de The Grand Publieksprijs.

Een 13-koppige jury, afkomstig uit binnen- en buitenland, zag alle voorstellingen op het Amsterdam Fringe Festival. Over de winnaar Macho Macho zei hun rapport: ‘De performers trekken het publiek de voorstelling in met verleidelijke blikken en een sterk fysiek spel. Door meedogenloze herhaling putten de acteurs zichzelf volledig uit, waardoor wat in het begin cool en ambitieus lijkt, grotesk en treurig wordt. We waren vooral onder de indruk van de kwaliteit van de spelers en de scherpe focus van het stuk.’

De tweede prijs, de Amsterdam Fringe Silver Award 2016, reikte de vakjury uit aan Collaps van Karlijn Hamer. ‘Een betoverend duo nam ons mee op een reis waarvan we niet wilden dat hij zou eindigen’, schreef de jury. EFES van Nicole Geertruida en Cherish Menzo kreeg de Amsterdam Fringe Bronze Award 2016. De jury noemde de performance ‘oprecht verfrissend’ en een ‘geweldig voorbeeld van Fringe spirit’.

De titel ‘Best International Performance at Amsterdam Fringe 2016’ ging naar KLUSTER van Elias Vandenbroucke en Gode Kempen. De jury was ‘van de sokken geblazen’ door de originaliteit en de energie van de voorstelling.

Club Gewalt kreeg een eervolle vermelding voor hun nachtclub KARAOKI KANYE, die een mogelijkheid bood ‘om binnen te treden in een parallel universum waarin alles mooi, buitengewoon, extreem en surreëel is’.

Met de bekendmaking van de juryprijzen sluit het Amsterdam Fringe Festival een succesvolle editie af. Meer dan 9000 geregistreerde bezoekers zorgden voor een stijging in de kaartverkoop van ruim 7 procent ten opzichte van vorig jaar. De bezettingsgraad was met 47,7% de hoogste in de geschiedenis van het festival.

Foto Macho Macho van Igor Vrebac: Marjolijn van Dijk