Chef-dirigent Lorenzo Viotti vertrekt in 2025 bij De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest. De populaire dirigent – die onder meer met een veel bezocht Instagram-account relatief veel jonge mensen naar het operahuis en de concertzaal wist te krijgen – heeft er dan slechts vier jaar opzitten: relatief kort voor een chef-dirigent.  

Viotti wil meer over zijn eigen tijd beschikken en prioriteit geven aan zijn persoonlijke leven, zo valt te lezen in een verklaring. De Zwitsers-Franse dirigent werd in 2021 als relatief onbekende dirigent aangesteld voor een periode van drie jaar, met de intentie voor vijf jaar. Hij had ten tijde van de bekendmaking van zijn aanstelling in 2019 slechts eenmaal het NedPhO geleid en nog nooit een productie van DNO gedirigeerd. Later in 2019 debuteerde hij bij DNO met Pagliacci / Cavalleria Rusticana.

Viotti (33) had een ander profiel dan zijn voorgangers: hij brak met strakke conventies en trad veelvuldig op in de media, waar hij zich onder meer afficheerde met zijn liefde voor hiphop, festivals en sport. Het ‘Viotti-effect’ waren zalen met relatief veel jonge mensen.

Viotti was zowel voor als tijdens zijn aanstelling in Amsterdam een internationaal veelgevraagd dirigent. Hij dirigeerde aan de operahuizen van onder meer Zürich, Frankfurt, Hamburg, Wenen, Parijs en Milaan.

Op dit moment is zijn eerste Richard Strauss te zien: Der Rosenkavalier speelt tot en met 2 mei in De Nationale Opera in Amsterdam. Na zijn vertrek, aan het einde van seizoen 2024-2025, blijft Viotti als gastdirigent aan beide instellingen verbonden.

Foto Der Rosenkavalier: Clärchen and Matthias Baus