Algemeen directeur Els van der Plas vertrekt 1 november bij Nationale Opera & Ballet. Ze wordt zakelijk directeur van het museum Bonnefanten in Maastricht. Naar een opvolger wordt gezocht.

Van der Plas werkt sinds augustus 2012 bij Nationale Opera & Ballet, waar zij als eerste algemeen directeur de fusie begeleidde van De Nederlandse Opera, Het Nationale Ballet en Het Muziektheater Amsterdam. Onder haar leiding kreeg het huis onder meer een Odeonzaal, verbouwde foyer, een Nationale Opera & Ballet Fonds, de Young Patrons Circle en de Pierre Audi Leerstoel.

Jean-François van Boxmeer en Tom de Swaan, voorzitters van de Raad van Toezicht en het Nationale Opera & Ballet Fonds, noemen Van der Plas ‘een gedreven en verbindende directeur’. Ze hebben veel waardering voor hetgeen Van der Plas heeft gerealiseerd. ‘Zij heeft aan de wieg gestaan van wat Nationale Opera & Ballet vandaag de dag is, heeft de derde geldstroom laten groeien, en onder haar leiding vonden jonge bezoekers steeds meer de weg naar opera en balletvoorstellingen. Ook moderniseerde zij, met kennis van de kunsten, de organisatie.’

Foto: Sebastien Galtier