De Nationale Opera presenteert een tweede editie van het Opera Forward Festival. Van 18 tot en met 31 maart 2017 staat de toekomst van opera weer centraal in Amsterdam en krijgen vooral nieuwe werken en makers een podium. 

De tweede editie van het festival heeft als thema ‘macht en onmacht’. Het festival wil daarmee reflecteren op de politieke ontwikkelingen in zowel Nederland als in de rest van de wereld. Een van de hoogtepunten moet de wereldpremière van The New Prince worden, losjes gebaseerd op Il Principe van Niccolò Machiavelli. Deze opera is een samenwerking tussen componist Mohammed Fairouz, Washington Post-journalist en librettist David Ignatius en regisseur Lotte de Beer. Zij regisseert voor het festival ook Caliban van Moritz Eggert.

Verder op programma van OFF 2017 staan onder meer Wozzeck van Alban Berg in regie van Krzysztof Warlikowski, Fortress Europe van Calliope Tsoupaki in regie van Floris Visser en And You must suffer, een geënsceneerde Johannespassie in regie van Pierre Audi. 450 studenten werken in interdisciplinaire teams aan zes korte opera’s die ook tijdens het festival worden opgevoerd.

De voorstellingen vinden dit jaar plaats in Nationale Opera & Ballet, Muziekgebouw aan ’t IJ, Stadsschouwburg Amsterdam en Het Compagnietheater.