Jan van Maanen is benoemd tot chef-dirigent van de Staatsopera van de Bulgaarse stad Varna en stopt voorlopig als cabaretier.

Jan van Maanen (Meteren, 1976) combineert al enkele jaren twee carrières. Na zijn studie orkestdirectie en kerkorgel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, dirigeerde hij bij onder andere Opera Spanga, Opera Zuid en het jaarlijks terugkerende Weekend Opera Utrecht in TivoliVredenburg. Ondertussen ontdekte hij zijn komische talent. Hij won in 2010 de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en maakte daarna twee cabaretprogramma’s: de One Jan Show en Voor Alles. In 2017 verscheen zijn cd Meer met liedjes uit die twee voorstellingen.

Uiteindelijk lijkt Van Maanen te kiezen voor de muziek. Op 8 april speelt hij voor de laatste keer zijn voorstelling Voor Alles, daarna verhuist hij naar Bulgarije. ‘Het is een droom, chef-dirigent (in het Duits zo mooi Generalmusikdirektor) worden aan een operahuis, die ik verschillende malen uit het oog heb verloren, maar nu uiteindelijk werkelijkheid is geworden.’

Foto: PR Jan van Maanen