De Nationale Opera is benoemd tot Opera Company of the Year 2016 tijdens de uitreiking van de International Opera Awards in Londen op 15 mei. Een internationale vakjury verkoos het Amsterdamse gezelschap boven de Deutsche Oper Berlin, Opera Philadelphia, Poolse Nationale Opera, Theater an der Wien en Welsh National Opera.

De International Opera Awards gelden sinds de eerste uitreiking in 2012 als de Oscars van de opera. Directeur Pierre Audi, die sinds 1988 de leiding over De Nationale Opera voert, droeg de prijs op aan de toekomst van opera, ‘aan de noodzaak om risico’s te nemen en vernieuwingen toe te passen’.

Audi: ‘De toekenning van deze award stimuleert ons het voortouw te nemen en dient als extra inspiratie om uitdagende kunstwerken te blijven creëren die in deze moeilijke tijden als bewijs kunnen dienen dat opera ertoe doet!’

De prijzen voor beste mannelijke en vrouwelijke zanger van het jaar gingen naar de Amerikaanse tenor Gregory Kunde en de Italiaanse sopraan Mariella Devia. Laurent Pelly van het Théâtre National de Toulouse werd onderscheiden als beste regisseur en de Italiaanse Gianandrea Noseda als beste dirigent. De Duitse mezzosopraan, regisseur en intendant Brigitte Fassbaender won de Lifetime Achievement Award.

Foto Only the Sound Remains – De Nationale Opera: Ruth Waltz