Scenograaf Theun Mosk kreeg gisteren tijdens Oerol op Terschelling de Joop Mulder Plak 2022 uitgereikt voor zijn project Ruimtetijd. Aan de stimuleringsprijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Tamar Blom kreeg voor het ontwerp van de theatrale installatie The Descent de Symbio Kunstprijs, een nieuwe jaarlijkse prijs voor jonge kunstenaars die zich bezighouden met de balans tussen mens en natuur. De prijs bestaat uit een kunstenaarshonorarium van 7.500 euro en een bedrag van 15.000 euro voor de realisatie van het kunstwerk.

Sinds 2017 wordt de Joop Mulder Plak – vernoemd naar de in 2021 overleden Oerol-oprichter Joop Mulder – jaarlijks uitgereikt aan jonge, veelbelovende theatermakers die verrassend werk ontwikkelen in het Terschellinger landschap. Mosk krijgt de prijs als een erkenning van zijn permanente pionieren op het snijvlak van landschap, locatie, theater en scenografie. Ruimtetijd van Theun Mosk en mede-oprichter Balster van Duijn wordt ‘een eigen eiland voor makers op het vaste land, een verbinding met Oerol en een belangrijke plek die ruimte en tijd biedt voor de ontwikkeling van nieuwe makers, locatietheater en nog veel meer’. Recent werd bekend dat Ruimtetijd permanent residentie gaat houden in een fort tussen Amsterdam en Haarlem, omringd door natuur.

In het project ziet de organisatie Mulders voorliefde voor talentontwikkeling weerspiegelt.  ‘Ruimtetijd deelt deze visie en kantelt het perspectief, een andere manier van kijken naar kunst, theater en de wereld om je heen. Virtueel, fysiek, tijdelijk en voor altijd in je gedachten.’ De prijs is een aanmoediging om binnen Ruimtetijd de doelstellingen van talentontwikkeling verder vorm te geven.

Vanaf dit jaar organiseert Stichting Symbio samen met Oerol Festival de Symbio Kunstprijs voor aanstormende kunstenaars, die met hun werk bewustwording rondom het belang van de eenheid van mens en natuur op aarde creëren. Eerder dit jaar konden kunstenaars via een open call hun ontwerp indienen. Bij het winnende The Descent van theatermaker Tamar Blom worden toeschouwers in een zwarte kubus in de grond uitgenodigd om hun relatie met de natuur te bestendigen. Het ontwerp wordt volgend jaar gerealiseerd tijdens Oerol Festival 2023. Blom won van zijn mede-finalisten Diana Al Halabi en Studio Four.

Oerol Festival beleeft op dit moment voor het eerst sinds 2019 weer een reguliere editie op Terschelling. Het festival duurt nog tot en met zondag.

Foto: Marleen Annema