Diederik Kreike heeft afgelopen zaterdag in Harlingen de Joop Mulder Plak 2021 gekregen voor het project a queer.obj. De stimuleringsprijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro. Ook Kompagnie Kistemaker werd gelauwerd: het gezelschap rondom Karlijn Kistemaker kreeg een eenmalige extra prijs van 2500 euro voor het project Missie Márquez, dat afgelopen zomer werd afgerond.

Onder normale omstandigheden wordt de Joop Mulder Prijs, die sinds 2017 bestaat, uitgereikt aan jonge, veelbelovende theatermakers die verrassend werk ontwikkelen in het Terschellinger landschap. Omdat dit jaar een fysiek festival wederom niet mogelijk was, reikte de organisatie de prijs uit aan een maker die vernieuwend werk creëerde voor het digitale platform ‘Het Imaginaire Eiland’ of onderdeel uitmaakte van ‘Oerol Next’, een programma achter de schermen tijdens Oerol 2021 waarbij makers op Terschelling konden doorwerken. Kreike en Kompagnie Kistemaker werden in juli genomineerd voor de Joop Mulder Plak, samen met theatermakers Ritzah Statia en Sien Vanmaele.

Kreike won de stimuleringsprijs met a queer.obj, een project waarin hij de worsteling bij het vormen van de eigen identiteit adresseert, in een wereld waarin sociale media dit proces beïnvloeden. De jury noemt het een ‘bijzonder locatietheaterproject dat op betekenisvolle wijze de fysieke wereld en de online wereld samenbrengt’. Uit het juryrapport: ‘De verwachtingen van de samenleving over hoe we onszelf digitaal presenteren, maar ook de eenzaamheid en hardheid die hierbij komen kijken, zijn intens voelbaar in zijn werk.’

Voor het slotdeel van Kistemakers tiendelige theaterreeks Missie Márquez (2015-2021) – waarvan alle eerdere delen op het Oerol Festival te zien waren, en dat dit jaar vanwege de coronacrisis eindigde als onetaker op film – heeft de jury een eenmalige extra prijs van 2500 euro in het leven geroepen. ‘De jury prijst de speelsheid en compromisloosheid van Missie Márquez; de flexibiliteit en veerkracht spatte van het doek. De manier waarop de film zowel de ernstige context van de coronacrisis als de lichtheid die de film met zich meebrengt in één gebaar mee weet te nemen is heel bijzonder. ‘ Over de noodgedwongen online context schrijft de jury: ‘De magie van het theater is herkenbaar en voelbaar door de manier waarop de gehele film is opgenomen in één take. Hiermee heeft zij laten zien hoe locatietheater op het digitale platform ingezet kan worden. Dit is geen verfilming van theater, dit is een ode aan de verbeelding.’

De jury bestond uit artistiek leider van het festival Kees Lesuis, programmeurs Farnoosh Farnia, Wendy Moonen, Harry Hamelink, Marin de Boer en voorzitter Ira Judkovskaja. Het geldbedrag voor de Joop Mulder Plak wordt bijeengebracht door Vrienden van Oerol, Oerol Supporters, Oerol Pioniers en De Markies. Eerdere winnaars waren Dionne Verwey en Jennifer Muntslag (2020), Emke Idema (2019), Bart van de Woestijne (2018) en Hart van Veen (2017).

Foto: Nienke Maat