Theatermaker Emke Idema is de winnaar van de Joop Mulder Plak 2019. Naamgever en Oerol initiator Joop Mulder reikte woensdag de stimuleringsprijs uit voor kunstenaars die verrassend werk ontwikkelen in het Terschellinger landschap. Aan de onderscheiding is dit jaar een geldbedrag gekoppeld van 10.165 euro, bijeengebracht door donateurs en sponsors van Oerol. 

Idema werkte tijdens een residentie in 2018 op Terschelling aan de ontwikkeling ‘van een tot de verbeelding sprekend sciencefiction spel over de relatie van de mens met muterende bomen en planten: de nieuwe superorganismen’. Afgelopen Oerol kon een select publiek het spel al testen. De jury was ‘onder de indruk van deze eerste sterke aanzet van een nieuw werk, en ziet uit naar de uiteindelijke versie waarin de mensen en het bos van Terschelling met elkaar spelen en onderhandelen’.

De Joop Mulder Plak werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Met het prijzengeld ontwikkelt de kunstenaar nieuw werk dat te zien zal zijn tijdens Oerol festival in 2020.

Naast Idema, waren dit jaar ook Sofie Doeland en Studio Buiten Werking genomineerd voor de Plak.