Diederik Kreike, Kompagnie Kistemaker, Sien Vanmaele en Ritzah Statia zijn genomineerd voor de Joop Mulder Plak 2021. Het Oerol festival reikt sinds 2017 de stimuleringsprijs uit aan een veelbelovende kunstenaar die verrassend werk ontwikkelt in het Terschellinger landschap. Al neemt de jury dit jaar ook de digitale ruimte mee als locatie. De prijsuitreiking is op 18 september.

De Joop Mulder Plak werd in 2017 in het leven geroepen als eerbetoon aan de initiator van het Oerol festival Joop Mulder, die de voorbije jaren ook zelf de prijs uitreikte. Na zijn onverwachte overlijden begin dit jaar, vindt de organisatie het des te belangrijker de prijs in leven te houden. ‘Omdat het hart van Joop uitging naar kansen voor jong talent.’

Omdat dit jaar een fysiek festival wederom niet mogelijk was, reikt de organisatie de plak straks uit aan een maker die vernieuwend werk creëerde voor het digitale platform ‘Het Imaginaire Eiland’ of onderdeel uitmaakte van ‘Oerol Next’, een programma achter de schermen tijdens Oerol 2021 waarbij makers op Terschelling konden doorwerken.

De vakjury bestond uit de programmeurs van Oerol en artistiek leider Kees Lesuis. Ze nomineerden Diederik Kreike voor a queer.obj, een voorstelling over fluïde identiteiten met verscheidene (digitale) media. Volgens de jury ‘adresseert het project de worsteling die velen in de huidige generatie ervaren bij het vormen van de eigen identiteit, in een wereld waarin sociale media dit proces beïnvloeden en als platform dienen waarop die identiteit vormgegeven wordt’.

Kompagnie Kistemaker maakt kans op de plak voor de theaterfilm Missie Márquez op weg naar het einde, waarmee ze haar meerjarig theaterproject Missie Márquez afsloot. De jury zag moed en veerkracht in de manier waarop Kompagnie Kistemaker het noodlot omarmt heeft. ‘De magie van het theater is nog steeds herkenbaar en voelbaar in de film. Dit is geen verfilming van theater, dit is een ode aan de verbeelding.’

Sien Vanmaele is genomineerd voor Smaak van het eiland, een onderdeel van een tiendelige reeks kookworkshops die ze maakte ’ter voorbereiding op het einde van de wereld’. ‘Sien verbindt op een verrassende en geëngageerde wijze haar bezorgdheid over de toekomst van de wereld met een aanstekelijke energie om via ons voedsel anders naar de wereld te kijken en oplossingen te zoeken voor een urgent probleem’, schreef de jury.

Danser en theatermaker Ritzah Statia maakte voor Oerol Kibra Silencio, een voorstelling over generaties van moeders en dochters, en de vele gesprekken die zij niet met elkaar kunnen voeren door taboes. De jury noemt het ‘een krachtige performance waarin ze het publiek met een grote verscheidenheid aan expressie meevoerde in een intiem maar universeel verhaal, over gevoelige thema’s die in diverse gemeenschappen zelden worden besproken.’

De winnaar van de Joop Mulder Plak ontvangt een variabel geldbedrag, dat ieder jaar bijeengebracht wordt door sponsors, partners, pioniers en vrienden van Oerol. De afgelopen jaren kon de winnaar rekenen op een bedrag van meer dan 10.000 euro.

Foto: Still uit Missie Márquez op weg naar het einde van Kompagnie Kistemaker