In overleg met de directie is Jappe Claes per direct teruggetreden uit het vaste ensemble van Het Nationale Theater. Aanleiding zijn de aanhoudende berichten in diverse media waarin Claes wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik in de periode dat hij als docent verbonden was aan de Amsterdamse Theaterschool (AHK). In een verklaring laat het gezelschap weten dat Claes zich terugtrekt ‘vanwege het persoonlijke karakter van deze beschuldigingen, maar ook vanuit de wens om het blazoen van Het Nationale Theater niet te beschadigen’.

In de nasleep van de onthullingen rondom filmproducent Harvey Weinstein, kwamen er afgelopen week ook uit de Nederlandse theatersector diverse berichten omtrent grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. Onder meer actrice Cat Smits vertelde drie dagen geleden uitgebreid over haar ervaringen met haar toenmalige hoofddocent Jappe Claes in de Volkskrant en op Facebook, waarna meerdere medestudenten haar bijvielen.

Het is niet voor het eerst dat Claes omtrent deze kwestie in opspraak komt. In 2015 publiceerde de Volkskrant een artikel waaruit onder meer bleek dat Claes in de periode dat hij, naast zijn werk voor de AHK, als speldocent verbonden was aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie (ATKA) bij diverse studenten grensoverschrijdend gedrag vertoonde, en ten minste met een studente een seksuele relatie had. Claes ontkende in eerste instantie, maar gaf later bij monde van zijn advocaat ‘één kortstondige relatie’ toe. Onder druk van directeur Jan Zoet stapte Claes in 2014 op als artistiek leider van regie-opleiding van de Theaterschool. Zoet stelde hem de keuze tussen opstappen of een intern onderzoek.

Claes was sinds 2011 vast verbonden aan Het Nationale Theater (destijds nog Het Nationale Toneel). Zijn rol in de lopende  productie Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) wordt begin november overgenomen door acteur Maarten Wansink.

Het Nationale Theater meldt naar aanleiding van de beschuldigingen een vertrouwenspersoon te hebben ingeschakeld. De Kunstenbond, de vakbond voor creatieve werknemers en zzp’ers, kondigde eerder vandaag al aan door middel van een poll te inventariseren in hoeverre haar leden op de werkvloer te maken hebben met seksueel misbruik of intimidatie.

Foto: Het Nationale Theater