Bij theaterproductiehuis Likeminds is sprake van langdurig grensoverschrijdend gedrag door de algemeen directeur. Dat schrijft NRC die hierover met (oud)-medewerkers sprak. De krant stelt ook vragen bij de financiën van de Amsterdamse ontwikkelplek voor jonge theatermakers.

Dertien (oud-)medewerkers beschuldigen de directeur en oprichter van Likeminds, Jarrod Francisco, in NRC van vandaag van grensoverschrijdend gedrag. De medewerkers verklaren – veelal anoniem uit angst voor gevolgen voor hun carrière – dat hij een ’toxische invloed’ heeft, liegt en manipuleert. Hij zou zich ook flirterig gedragen en medewerkers ongevraagd aanraken. Actrices met wie hij langere seksuele relaties aanging werden voorgetrokken binnen het gezelschap. De meldingen beslaan een periode van dertien jaar.

De krant sprak de medewerkers naar aanleiding van een rapport van Bureau Bezemer & Schubad over het sociale werkklimaat van het gezelschap, waarvan deze zomer een samenvatting gepubliceerd werd op de website van Likeminds. De Raad van Toezicht had het bureau om een onderzoek gevraagd na signalen van (vertrekkende) medewerkers.

Een deel van de klachten die vandaag in NRC staan, werd al beschreven in het rapport van Bureau Bezemer & Schubad. De samenvatting meldt dat er ten aanzien van de sociale veiligheid bij Likeminds ‘verbeterpunten’ zijn. ‘Er is bij een deel van de respondenten zorg over verbale agressie, intense en directe vormen van communicatie en door sommige respondenten als homofoob ervaren opmerkingen. Ook zouden er seksueel getinte grappen worden gemaakt die men als ongewenst beschouwt.’

‘Een klein aantal respondenten’ is volgens het rapport bezorgd over ‘de onduidelijkheid die ontstaat wanneer er liefdesrelaties tussen binnen Likeminds werkzame of aan Likeminds verbonden personen ontstaan. Hierbij worden er door een klein aantal respondenten vermoedens geuit van misbruik van positie, voortrekken en het zich hierdoor ‘achtergesteld’ voelen’.

Opvallend is dat het rapport milder over het gezelschap oordeelt dan de medewerkers die NRC citeert. De psychologische veiligheid binnen het gezelschap beoordelen de deelnemers aan het onderzoek gemiddeld met een 7,9 (schaal 1-10). Daarnaast benoemt het rapport meermaals dat de ervaringen van de gesproken werknemers erg uiteen lopen. ‘Sommige respondenten voelen zich dusdanig behandeld door Likeminds dat zij zich hierdoor ernstig beschadigd voelen. Aan de andere kant van de schaal heeft de onderzoeker respondenten gesproken die Likeminds als een warm bad ervaren, prettiger dan ze ooit gehad hebben.’

Het roept vragen op over de werkwijze van het onderzoeksbureau, dat destijds bij Toneelgroep Oostpool concludeerde dat er ‘geen intentioneel machtsmisbruik door Marcus Azzini’ plaatsvond en enkele nieuwe meldingen daarvan negeerde. Ook nu sprak NRC 9 kritische oud-medewerkers van Likeminds die in eerste instantie niet geïnformeerd werden over het onderzoek bij hun werkgever. Vier van hen kwamen volgens de krant pas op de lijst met te interviewen medewerkers te staan nadat ze protest hadden aangetekend.

Naast het grensoverschrijdend gedrag van de directeur schrijft NRC ook over ‘grote gebreken’ in de financiële huishouding en verslaglegging van het gezelschap. Onder meer het salaris van de directeur zou in de jaarstukken onduidelijk worden opgevoerd en oud-medewerkers zouden veelal zwaar onderbetaald worden.

De Raad van Toezicht schrijft vandaag in een statement op de website van Likeminds ‘zeer aangeslagen’ te zijn ‘door het feit dat een dergelijk aantal (oud)medewerkers en betrokkenen van Likeminds deze ervaringen heeft gehad’ en dat de omvang hiervan niet eerder door hen is gesignaleerd. De Raad zegt zich te gaan beraden op de toekomst en in gesprek te gaan met medewerkers, makers en stakeholders.

Foto: Hedayatullah Amid