Bijna de helft van de artiesten in de culturele sector heeft weleens met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken gehad. Dat meldt Brandpunt+ op basis van een eigen poll. 

Brandpunt+ stuurde een enquête over #MeToo in de cultuursector aan bijna 8000 professionals, voornamelijk leden van de Kunstenbond, het Platform voor Freelance Musici en de Nederlandse Beroepsvereniging voor Nederlandse Film- en Televisiemakers. Van deze groep hebben 550 mensen de enquête ingevuld.

45 procent van die groep respondenten zegt te maken gehad te hebben met metoo-achtige situaties, zoals seksueel getinte opmerkingen of ongewenste seksuele toespelingen. Eén op de vijf van de mensen die reageerden laat weten dat het afhouden van seksueel contact gevolgen heeft gehad voor zijn of haar loopbaan. Meer dan de helft (57 procent) van de respondenten vindt het nodig dat er een actieplan komt om dit probleem in hun sector bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Brandpunt+ liet de resultaten van de enquête zien aan de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. Zij zegt geschokt te zijn en wil binnenkort met de sector in gesprek over de stappen die gezet moeten, op weg naar een veilige werkomgeving.

Donderdag zendt Brandpunt+ een reportage uit over het onderzoek.