Internationaal Theater Amsterdam start op korte termijn een onderzoek naar mentaal en fysiek grensoverschrijdend gedrag binnen het gezelschap. Dat schrijft ITA op zijn website nadat actrice Hélène Devos op Instagram haar vertrek aankondigde wegens ‘severe mental and physical abuse’. De actrice zou nog geen officieel ontslag hebben ingediend.

Het gezelschap meldt dat er naar aanleiding van het bericht van Devos een gesprek met de actrice heeft plaatsgevonden. Daarin zou ze onder meer hebben aangegeven te willen meewerken aan een onderzoek en daarom nog geen ontslag in te dienen.

Volgens ITA vindt er nu ‘op initiatief van de directie een onafhankelijk onderzoek’ plaats waarin de signalen van mentaal en fysiek grensoverschrijdend gedrag verder onderzocht zullen worden. In het belang van dat onderzoek wil het gezelschap daarover geen verdere mededelingen doen.

In De Volkskrant verduidelijkt directeur Clayde Menso nog wel dat het onderzoek wordt uitgevoerd door bureau Verinorm, dat recent ook onderzoek deed naar grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Het onderzoek zal volgens hem waarschijnlijk deze of volgende week starten. Menso zegt in de krant ook dat er al langer gesprekken liepen met Devos.

Op de website benadrukt het gezelschap nogmaals elke vorm van grensoverschrijdend gedrag onaanvaardbaar te vinden. Daarbij wordt een reeks maatregelen opgesomd, zoals een eigen regeling ‘ongewenste omgangsvormen’, een externe vertrouwenspersoon, een ‘chef d’acteur’, een intimiteitscoördinator, een focusgroep ‘veilige werkvloer’, een jaarlijks medewerkersonderzoek en het aanbod van doorlopende trainingen op het gebied van sociale veiligheid en diversiteit & inclusie. Een deel van deze maatregelen werd ingesteld na de komst van Eline Arbo als nieuwe artistiek leider.

Foto: Kim van Dam (ANP, Hollandse Hoogte)