Janine Abbring ontvangt Ivo van Hove in de laatste aflevering van VPRO Zomergasten op 1 september. Zijn deelname werd vrijdagavond bekendgemaakt in talkshow Pauw. Van Hove is op dit moment een van de meest geroemde toneel- en operaregisseurs ter wereld. Daarnaast is hij directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). 

Van Hove kondigde alvast aan fragmenten te willen tonen ‘waarin Nederland op zijn best is, waarin mensen zich volledig overgeven aan hun passie maar daar ook in falen’. Hij laat ook de tekenfilm zien waardoor hij ‘de kracht van kunst doorvoelde en voor altijd begreep’.

Ivo van Hove (Heist-op-den-Berg, 1958) groeide op in het Vlaamse boeren- en mijnwerkersdorp Kwaadmechelen. Hij studeerde rechten, maar koos uiteindelijk voor het toneel. Van 1990 tot 2000 was hij artistiek leider van Het Zuidelijk Toneel en van 1998 tot 2004 van het Holland Festival.

Sinds 2001 staat Van Hove aan het roer van Toneelgroep Amsterdam, het huidige ITA-ensemble. Daar regisseerde hij onder andere Angels in America van Tony Kushner, de marathonvoorstellingen Romeinse Tragedies en Kings of war van Shakespeare, Opening Night van John Cassavetes, La voix humaine van Jean Cocteau en The Fountainhead van Ayn Rand. Dit jaar maakte hij voor het ITA-ensemble het veelgeprezen Een klein leven, naar de internationale bestseller van Hanya Yanagihara.

De producties van Van Hove zijn te zien in theaters over de hele wereld. Dit jaar was zijn voorstelling Network genomineerd voor vijf Tony Awards, een Amerikaanse prijs waarvan hij in 2016 er al twee won, waaronder die voor beste regisseur voor zijn voorstelling A View from the Bridge. Met diezelfde voorstelling won hij het Britse equivalent van de Tony, de Laurence Olivier Award, ook voor beste regisseur. Van Hove werkte met internationale topacteurs als Jude Law in Obsession, Juliette Binoche in Antigone, Saoirse Ronan, Ben Wishaw in The Crucible en Bryan Cranston in Network. In 2020 regisseert hij de Franse steractrice Isabelle Huppert in het stuk The Glass Menagerie van Tennessee Williams.

Deze zomer regisseert Van Hove Don Giovanni voor de Opéra National in Parijs en in februari 2020 is zijn vertolking van West Side Story te zien op Broadway in New York. In 2015 werkte Van Hove met zanger David Bowie aan de muziektheatervoorstelling Lazarus. In oktober gaat daarvan een Nederlandse versie in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Foto: Anouk van Kalmthout