Ivo van Hove wordt vanaf november 2023 de nieuwe intendant van de Ruhrtriënnale, voor de edities van 2024 tot en met 2026. Hij volgt daarmee Barbara Frey op, die op dit moment leiding aan het prestigieuze festival in het Duitse Ruhrgebied geeft. Daarnaast blijft Van Hove zijn huidige werkzaamheden als artistiek directeur en regisseur bij Internationaal Theater Amsterdam voortzetten. 

Cultuurminister Isabelle Pfeiffer-Poensgen van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen noemt de aanstelling van Van Hove ‘een grote aanwinst voor de Ruhrtriennale en daarmee voor de cultuur in Noordrijn-Westfalen in het algemeen’.

Van Hove laat weten elk jaar een voorstelling met het ITA-ensemble te maken die tijdens het festival in wereldpremière gaat. ‘Voor mij persoonlijk is het “back to my roots” naar het begin van de jaren ’80 toen ik samen met Jan Versweyveld theater maakte op ongewone plekken als in havenloodsen, een oude wasserij, een kelder en zelfs woonkamers. De Ruhrtriennale geeft me de kans om met name muziektheater en theater centraal te stellen in de programmatie.’ Van Hove leidde van 1998 tot en met 2004 ook al het Holland Festival.

Het internationaal georiënteerde theaterfestival dat jaarlijks tussen half augustus en half september in en rondom leegstaande fabriekspanden en industriële gebieden plaatsvindt, wisselt elke drie jaar van artistieke leiding. Eerdere intendanten waren onder meer Gerard Mortier en Johan Simons.

Foto: Jan Versweyveld