Cabaretier en acteur Theo Maassen is de nieuwe presentator van het interviewprogramma VPRO Zomergasten. Hij volgt Janine Abbring op die het programma sinds 2017 presenteerde. Maassen werkte al eerder drie seizoenen lang voor de VPRO bij het interviewprogramma 24 uur met…, nadat hij zelf te gast was geweest.

De afgelopen jaren deed Maassen veel ervaring op als interviewer met onder andere zijn eigen podcast bij comedyclub Toomler, Ervaring voor beginners. Hierin interviewt hij mensen uit de culturele en creatieve sector over hun levensloop en carrière. Met deze podcast overtuigde Maassen de makers van Zomergasten, die zochten naar een gesprekspartner met veel eigen inbreng, nieuwsgierigheid en improvisatietalent.

‘Maassen staat bekend als cabaretier die de controverse niet schuwt, maar het waren de uitzonderlijke gesprekken met kunstenaars voor zijn eigen podcast waardoor hij in het vizier kwam als opvolger van Janine Abbring’, zegt VPRO-hoofdredacteur Sarah Sylbing op de website van de omroep. Volgens Sylbing weet Maassen met zijn ‘openheid en nieuwsgierigheid niet zelden onvermoede kanten van zijn gasten bloot te leggen. Dit, in combinatie met zijn podiumervaring, maakt hem zeer geschikt als presentator voor ons drie uur durende live-programma.’

Theo Maassen maakt sinds 1990 cabaretprogramma’s. In dat jaar was hij de winnaar van Cameretten. Later won hij twee keer de Poelifinario voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen. In 2013 verzorgde hij de oudejaarsconference voor de VARA. Als acteur is hij onder meer bekend van zijn hoofdrollen in de speelfilms Minoes en TBS. In 2018 regisseerde hij de film Billy.

VPRO Zomergasten met Maassen zal van 23 juli tot en met 27 augustus elke zondagavond live te zien zijn op NPO 2.

Foto: Sanne Peper