Ivo van Hove regisseert een nieuwe versie van de iconische rockopera Jesus Christ Superstar. Met producent Albert Verlinde en partners Senf Theaterproducties en Jaco Kaasschieter zal hij de musical in 2024 naar het Nederlandse toneel brengen. Dit is de tweede keer dat Van Hove en Verlinde samenwerken. In 2018 brachten ze de Nederlandse versie van de musical Lazarus uit.

Toen Albert Verlinde Ivo van Hove tijdens hun voorbereidingen voor Lazarus vroeg welke musical hij nog eens wilde regisseren, was het antwoord volgens Verlinde heel duidelijk: Jesus Christ Superstar.  Van Hove laat vandaag weten ontzettend blij te zijn dat Verlinde die droom nu waarmaakt.

‘Het is een prachtige – puur door songs gedreven – musical over een sociaal bevlogen vriendengroep waarin iemand, Jezus, zich tot een leider ontwikkelt met vernieuwende ideeën om op te komen voor mensen die geen stem hebben in de samenleving’, schrijft Van Hove. ‘Het leidt tot een nieuwe beweging, een volksopstand. Woede neemt het over. Een verhaal van én voor onze tijd.’

Jesus Christ Superstar was vanaf 1972 acht jaar onafgebroken op West End in Londen te zien. Op Broadway werd de voorstelling genomineerd voor vijf Tony Awards. Van het album, met muziek geschreven door Andrew Lloyd Webber en teksten van Tim Rice, zijn wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren verkocht. In 1973 volgde de verfilming met Ted Neeley, Carl Anderson en Yvonne Elliman.

De van oorsprong Belgische regisseur Ivo van Hove is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, nu Internationaal Theater Amsterdam. Zeven jaar geleden heeft hij als een van de laatsten met David Bowie in New York gewerkt aan de musical Lazarus. Van Hove ontving nationaal en internationaal meerdere grote prijzen, waaronder de Johannes Vermeerprijs, de VSCD Oeuvreprijs, een musical Award voor zijn regie van Lazarus en een Tony en Olivier Award. Voordat corona de wereld op slot zette, regisseerde hij een nieuwe versie van West Side Story op Broadway.

Op 21 januari 2024 gaat Van Hoves versie van Jesus Christ Superstar in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna reist de voorstelling langs twintig Nederlandse theaters.

Foto: Jan Versweyveld