A View from the Bridge heeft drie Olivier Awards in de wacht gesleept: beste regie voor Ivo van Hove, beste herneming voor The Young Vic en beste acteur voor hoofdrolspeler Mark Strong. De prestigieuze Britse toneelprijzen werden op 12 april uitgereikt in The Royal Opera House in het Londense Covent Garden. De voorstelling was zeven keer genomineerd.

Van Hove maakte A view from the bridge bij het gesubsidieerde theater Young Vic. Wegens groot succes werd het vervolgens een aantal weken geprogrammeerd in het (commerciële) Wyndham’s Theatre op West End. Recensent Simon van den Berg noemde Arthur Millers stuk ‘een tijdloze tragedie van de werkende klasse, gedragen door een uitstekende cast’.

Centraal staat een migrantengezin in Brooklyn, waar Eddie Carbone (Mark Strong) en zijn vrouw Beatrice (Nicola Walker) de dochter van haar overleden schoonzus opvoeden. Deze Catherine (Phoebe Fox) is inmiddels zeventien en staat op het punt uit te vliegen, maar Eddie houdt haar kort; deels uit zorg, maar deels ook uit een gevaarlijk soort liefde. Die gevoelens komen op scherp te staan als het gezin twee illegalen vers van de boot opneemt en Catharine verliefd wordt op een van hen.

Ook Crystal Pite, associate choreographer bij het Nederlands Dans Theater, viel in de prijzen. Zij won de prijs voor ‘Outstanding achievement in dance’ voor haar choreografie in de producties van The Associates: A Picture of You Falling, The Tempest Replica en Polaris bij Sadler’s Wells. Op 16 april gaat haar nieuwe voorstelling Strong Language in première in het Lucent Danstheater in Den Haag.

De Olivier Awards worden sinds 1976 uitgereikt aan de top van het Britse theater. Eerdere winnaars waren onder anderen Harold Pinter, Judi Dench, Andrew Lloyd Webber en Alan Ayckbourn.

(Mark Strong met Liza Marshall op de rode loper bij de Olivier Awards 2015, foto: David M. Benett/Getty Images)