Choreograaf Hans van Manen heeft gisterenmiddag in Paleis Noordeinde de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje gekregen. Hij kreeg de onderscheiding vanwege ‘zijn enorme bijdrage aan de kunsten in Nederland en de balletdans in het bijzonder.’  

Hans van Manen maakte gedurende zijn carrière meer dan 125 balletten, die door ruim 50 gezelschappen internationaal worden uitgevoerd. Hij is nog steeds als vaste choreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet.

Eerder ontving Van Manen onder meer de Erasmusprijs (2000) en werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2007). Vorig jaar werd hij in Frankrijk benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres, de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren aldaar. In oktober ontving hij bovendien de oeuvreprijs van de VSCD.

De Eremedaille is geen Koninklijke onderscheiding en wordt door de Koning zelf, buiten de ministeriële verantwoordelijkheid of bemoeienis, verleend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap. De medaille is gemodelleerd door Pier Pander.

De vorige keer dat de Eremedaille werd uitgereikt was in 2014, toen ontving kunstenares en actrice Marte Röling de prijs. Eerder ontvingen onder meer NDT-choreograaf Jiří Kylián (2008), cabaretier Paul van Vliet (2008) en balletdanseres Alexandra Radius (1999) de onderscheiding.

Van Manen is vorig jaar 85 jaar geworden. Ter ere daarvan bracht zijn gezelschap Het Nationale Ballet het jubileumprogramma Ode aan de meester.

Foto: Bibi Neuray