Pierre Audi, regisseur en artistiek leider van De Nationale Opera, heeft gisterenavond de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje ontvangen. Hij kreeg de medaille toegekend vanwege zijn grote verdiensten voor de kunsten in Nederland en de ontwikkeling van opera en muziektheater in het bijzonder.

Pierre Audi neemt na dit seizoen afscheid van het gezelschap dat hij dertig jaar heeft geleid en waar hij tientallen producties zelf regisseerde. Hij ontving de versierselen gisteren na de première van Gurre-Lieder, de laatste productie hij bij het operagezelschap maakte. Vanaf september wordt hij algemeen directeur van het Festival Aix-en-Provence.

De Eremedaille, gemodelleerd door Piet Pander, is geen Koninklijke onderscheiding en wordt door de Koning zelf, buiten de ministeriële verantwoordelijkheid of bemoeienis, verleend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op de terreinen kunst en wetenschap

Eerder dit jaar werd de Eremedaille voor het eerst sinds vier jaar weer uitgereikt. Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, ontving de medaille vanwege zijn bijdrage aan de balletdans. Eerder ontvingen onder meer actrice Marte Röling (2014), NDT-choreograaf Jiří Kylián (2008), cabaretier Paul van Vliet (2008) en balletdanseres Alexandra Radius (1999) de onderscheiding.

Foto: Sarah Wong