De VSCD- Jeugdtheaterjury heeft de tweede (en laatste) serie van Zilveren Krekels 2015 bekendgemaakt. De ontvangers maken op 13 september kans op de Gouden Krekel, de Jeugdtheaterprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concergebouwdirecties voor de meest indrukwekkende podiumprestatie en de meest indrukwekkende jeugdproductie. 

De gelauwerde producties zijn Aaipet (2,5+) van Bontehond en GTA5 (15+) van Toneelgroep Oostpool en Theater Sonenvanck. De jury roemde bij Aaipet ‘de muzikale acteurs Dionisio Matias en Michiel Blankwaardt, die alles uit hun elastieken lichaam halen om met iPads in de hand een virtuoze slapstick- en goochelschow ten tonele te toveren.’ Over GTA5 schreef de jury: ‘Zij zetten aan het denken over de grens tussen fictie en werkelijkheid, de hang naar extreme sensaties en de morele impact van de menselijke vrijheid tot fantaseren.’

Voor de beste podiumprestatie werden twee spelers geëerd. De jury viel voor Sallie Harmsen als ‘lieve, gekke, denkende en dichtende’ titelrol in Polleke (9+) van Het Nationale Toneel/NTJong. De jury noemt haar ‘een sprankelend middelpunt van krachtige tegenspelers- een feest om naar te kijken’. Daarnaast Wart Kamps die met zijn rol in De Zere Neus van Bergerac (8+) van het Ro Theater ‘een even stuntelige als virtuoze Cyrano’ neerzette. ‘Hij lijkt een speelbal van de strijd tussen uiterlijk en innerlijk, maar ondertussen flippert hij glorieus tussen vriendschap, verliefdheid, liefde en literatuur.’

Eerder dit jaar werden Zilveren Krekels toegekend aan door De Tantes (8+) van De Toneelmakerij, Dissus (8+) van Theatergroep Kwatta & Het Gelders Orkest, Leo & Lena (9+) van NTJong en Ramses Graus voor zijn rol  in De Grote Illusionist (8+) van het Filiaal.

De Gouden Krekel 2015 wordt op zondag 13 september uitgereikt tijdens het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg Amsterdam.

(foto: Sallie Harmsen in Polleke, Martijn Beekman)