Verscheidene theaterfestivals hebben dit jaar door gestegen kosten moeten besluiten tot kleinschaligere programmering. Het Over het IJ Festival en Oerol lieten al eerder weten te moeten inkrimpen. Bij navraag blijken ook andere buitenfestivals het zwaar te hebben. Theaterfestival Boulevard is dit jaar genoodzaakt scherpere keuzes te maken over het aantal geprogrammeerde voorstellingen. Daarnaast ondervinden ook Noorderzon en Deventer Op Stelten de gevolgen van de hoge kosten. 

Over het IJ Festival, Boulevard, Noorderzon en Deventer Op Stelten geven aan tegen enorme prijsverhogingen op te lopen. ‘De productiekosten, bewakingskosten en personeelskosten zijn soms met wel 100 procent gestegen’, zegt Adrie van Essen, artistiek leider van Deventer Op Stelten. ‘De podia, tribunes, afzetting van de wegen; alles is duurder geworden.’ Tessa Smeulers, directeur van theaterfestival Boulevard, en Milou de Boer van Noorderzon ervaren ditzelfde probleem. Smeulers: ‘De grote kosten zoals materieel (infrastructuur) en personele kosten werken door in het festival, maar zie je vanzelfsprekend ook terug in de uitkoopsommen van gezelschappen.’

Deventer op Stelten heeft voor dit jaar ‘nog een reservepotje om te gebruiken, maar daar valt niet eindeloos uit te putten’ zegt Van Essen. Boulevard krijgt al wel gelijk te maken met de gevolgen van deze enorme kosten. Daarbij helpt het niet dat de publiekscijfers tijdens de pandemie, ondanks maximale investering, nog niet op het gewenste niveau waren. Dat heeft impact op de prognoses van 2023. ‘Het risico is groter geworden. We zullen moeten bezuinigen op belangrijke terreinen zoals productie, marketing en programmering’, zegt Smeulers. Het festival probeert gezelschappen nog zoveel mogelijk te sparen, maar er zijn zorgen over de lange termijn impact. ‘De kosten zullen niet omlaaggaan. We zullen hoe dan ook veranderingen moeten doorvoeren.’ Welke veranderingen dat zullen worden houdt Smeulers nog open.

Noorderzon heeft voor nu nog zoveel mogelijk gezocht naar andersoortige besparingen binnen de programmering. Het internationale kunstenfestival zegt te bezuinigen door onder andere gerichter te zoeken naar samenwerkingen met andere Europese festivals. Ze bieden internationale artiesten bijvoorbeeld samen een tournee in Europa aan om zo de kosten te drukken. Daarnaast wordt het aantal mensen dat meereist met de gezelschappen waar mogelijk beperkt.

De ticketprijs verhogen is voor geen van deze festivals een optie. Ze willen allemaal vooral toegankelijk blijven voor het grote publiek.

Foto: Zoë Bergsma – Snackgelok op Noorderzon 2022