Zeeland Nazomerfestival, Noorderzon Performing Arts Festival, Theaterfestival Boulevard, Nederlands Theater Festival Amsterdam en Oerol krijgen dankzij de extra trekking van de BankGiroLoterij voor dit jaar elk een bedrag van 100.000 euro.

Het is voor het eerst dat de BankGiroLoterij theaterfestivals ondersteunt, de extra toelage krijgen de festivals via het Prins Bernhard Cultuurfonds waaraan de BankGiroLoterij het geld afdraagt.

In een toelichting schrijft de BankGiroLoterij het van belang te vinden het publiek op een uitnodigende manier tegemoet te treden ‘juist nu het maatschappelijk draagvlak voorde podiumkunstenonder druk staat.’ De aangekondigde bezuinigingen treffen de podiumsector zwaar. De BGL beschouwt de zomerfestivals als ‘het uitgelezen podium om het publiek op een uitnodigende manier tegemoet te treden.’ Met deze bijdrage kunnen de festivals in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds laten zien dat podiumkunsten ertoe doen en op een bijzondere manier het publiek kunnen bereiken, aldus de BankGiroLoterij.