Recensie

Nordiner
Kees & Eddie en Rogier
★★☆☆☆ Muziektheater
9 juli 2017 - De Parade, Den Haag - Speellijst
Kees & Eddie en Rogier komen niet weg met gebrek aan inhoud
Door gepubliceerd 9 juli 2017

Het duo Kees & Eddie mag dan een vaste waarde zijn op de Parade, ditmaal maken ze zich er wel erg gemakkelijk vanaf. De Paradevoorstelling Nordiner is een nietszeggend niemendalletje, dat nergens echt grappig wordt en vooral volstrekt inspiratieloos aanvoelt.

Het verhaal speelt zich af in de gevangenis. De speelvloer is in tweeën gedeeld: links de cel, rechts het kantoor van de bewaker. In de cel zitten gedetineerden 3DD13 (Eddie B. Wahr) en K33S (Kees van der Vooren), als stripfiguren in gestreepte gevangenispakken. Hun bewaker (Rogier in ’t Hout) is een onhandige, schrikachtige, sullige knul – die de wc niet kan vinden als hij hoognodig moet, of die uit pure dommigheid zijn gevangenen eenvoudig een vijl in een taart laat binnensmokkelen. Als u nog meeleest: dit is inderdaad het niveau van deze voorstelling.

Er is wat halfslachtig geneuzel over de keuze van het eten, wat flauwekul over het gewicht van een sleepkogel ten opzichte van de gevangene, gemijmer over een vakantie naar Frankrijk. En ach, waarom dan ook niet maar meteen gaan? En dus beloven ze hun bewaker echt terug te komen, en sukkelen ze naar buiten, op naar Frankrijk, en weer terug, want er moest nog een ontknoping aan het stuk die ik hier voor de vorm niet prijs zal geven.

Het verhaaltje zal de makers dus kennelijk een zorg zijn, maar ook in de goede timing en droge humor schiet deze voorstelling tamelijk tekort. De uitgestreken mimiek van Wahr en het sympathieke gezicht van Van der Vooren daarnaast zorgen heus wel eens voor een komische aanzet, maar het is wel erg minimaal. Ook muzikaal blijft de voorstelling voornamelijk in de gimmick hangen.

Nordiner betekent, in minder mooi Nederlands, gevangenismaaltijd. Een prachtige titel, die van iets banaals iets poëtisch maakt. Een kwaliteit die Kees & Eddie en Rogier ditmaal verder helaas totaal onbenut laten.

Foto: Neeltje de Vries

2 Reacties

 1. Willem Gerritsen
  Geplaatst op 10 juli 2017 om 08:16 | Permalink

  Sorry ik vond het een prachtige korte voorstelling. Filmisch, op zijn Ivo van den Hoves. De recensent doet onrecht aan de poetische beeldtaal door zich te richten op een gortdroge opsomming van de gebeurtenissen. Het is prima om je mening te geven, maar je moet ook uitgaan van de kracht van de makers in plaats van alleen wat jij wil zien.

 2. Gerard de Vries
  Geplaatst op 16 juli 2017 om 18:18 | Permalink

  Ik zal er wel niet zo’n verstand van hebben als de recensent, maar ik heb erg moeten lachen om het stuk. Dat je het einde al aan ziet komen, maakt het juist alleen maar komischer. Erg genoten hoor. Zeker gaan bekijken op de Parade.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

no twigtemplate defined. plugin aborted!

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , ,

 • Elders

  Nog geen andere recensies