Het is even geduld hebben voor de gulle lach kan doorbreken bij En Nu Dan? van Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman, samen het komische duo Plien & Bianca. Twee leden van de Queens Guards – die met die berenmutsen – zijn net hun shift begonnen als blijkt dat ze hun huiselijke beslommeringen en inwendige behoeften mee naar het werk hebben gesmokkeld. Het is zo’n scène met die lekkere herkenbare vette stempel van het duo, dat al twee decennia scoort met pure slapstick.

Meestal ontstaan die scènes tijdens het kijken naar mensen, hun gedragingen, merkwaardigheden en uiterlijk. En die worden dan volkomen over the top uitgewerkt in typetjes, met kakstemmen, sullige kleding en treurig lege levens. Of, zoals in dit nieuwe programma, in twee vloekende en scheldende kabouters met burenruzie. Een sketch uit De Rijdende Rechter, wat lager bij de grond, maar verder zeer herkenbaar voor de liefhebbers van dit tv-programma.

Het vorige programma van Plien & Bianca, Gaat het nog door? stamt alweer van zes jaar geleden. Het was een feest, vol moddervette karikaturen, scherpe randjes en soms genadeloze humor. Heerlijk onbekommerd avondje theater. Opvolger En nu dan? is even onbekommerd, maar kan er niet aan tippen en is daarvan een matig aftreksel. Wilde je bij Gaat het nog door? dat het inderdaad nog een half uurtje door zou gaan, dit nieuwe programma van de twee is na anderhalf uur wel genoeg.

Te vaak loopt een sketch vast in de modder, gaat ie uit als een nachtkaars of zie je de pointe en de grap al mijlenver aankomen. De openingsscène, waarin twee kakdames met pumps skydivend de as van hun vriendin willen uitstrooien is qua zot idee en in opzet geweldig, maar de uitwerking ervan is er een van gemiste kansen.

De twee bovengenoemde sketches van de kabouters en de Queens Guards zijn waardige hoofdgerechten, het gesprek over de onenight-stand is een brutaal toetje; daarnaast op het menu veel bijgerechten met de bekende ingrediënten, waarmee het duo zijn publiek voorschotelt wat het gewend is. Ook diepvries en blik kunnen smakelijk zijn, maar dan moeten de koks de zout en peper niet vergeten.

Foto: Annemieke van der Togt