De Johan Kaart Prijs voor seizoen 2016-2017 gaat naar Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom. Ze krijgen de amusementsprijs voor hun rollen in de voorstellingen In de ban van Broadway en Slippers. Tijdens de uitreiking op 10 juli in het DeLaMar Theater in Amsterdam ontvangen ze een beeld van Johan Kaart, vervaardigd door kunstenaar Pieter de Monchy.

‘Het afgelopen theaterseizoen voegden Bianca Krijgsman en Plien van Bennekom drie gedenkwaardige rollen aan hun oeuvre toe’, schrijft de jury. ‘Als de stoethaspelende Karen Richards was Krijgsman dé verrassing van de DeLaMar-muziektheaterproductie In deban van Broadway. Roerend in haar worsteling overeind te blijven tussen sterke persoonlijkheden faalde ze op hilarische wijze door een overdaad aan goede bedoelingen.’

In Alan Ayckbourns relatiekomedie Slippers door Bos Theaterproducties stonden Krijgsman en Van Bennekom weer samen op het podium. Ze trokken volgens de jury ‘met hun sublieme timing keer op keer de lach uit de zaal en bevestigden opnieuw hun positie aan de top van het Nederlandse theateramusement.’

De Johan Kaart Prijs is een initiatief van theatermaker John Lanting en impresario Jacques Senf. De naam is ontleend aan acteur Johan Kaart die gedurende zijn hele carrière met grote toewijding rollen in blijspelen, kluchten en musicals heeft gespeeld. Winnaars van de laatste jaren zijn Alex Klaasen, Simone Kleinsma, Huub Stapel en Paul Groot.

De jury van de Johan Kaart Prijs bestond dit jaar uit Charles Droste (voorzitter), Annemarie Oster, Katja Brenninkmeijer, Edwin van Balken, Joukje Akveld en Frank Houtappels.