De titel en de kwaliteit van hun nieuwe voorstelling lokt aan het einde ervan de verzuchting uit: ‘het had nog best even door mogen gaan, dames’. Maar lekker is maar een vinger lang en in het geval van Gaat het nog door? van Plien & Bianca is dat anderhalf uur.

Maar dan heb je ook wat. Pure lol, daar gaat het om. De vraag naar de diepere betekenis van hun sketches en moddervet aangezette karikaturen is op zich al een aardige grap. Bij Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman kun je onbekommerd in de zaal gaan zitten. De pret die zij hebben gehad bij het kijken naar mensen, hun gedrag en rare gewoontes en de fantasie die daarna op hol is geslagen bij het bedenken van een nummer erover, spettert tijdens deze voorstelling het podium af.

De uitdaging is hier: lach maar eens níet tijdens het eerste nummer met de balletdansers. Of om die geweldige parodie op de aanstellerige Djèèèzzzangeres met dwarsfluithinder, de twee Overijsselse vriendinnen die voortdurend ‘behoorlijk serieus worden aangerand’. Houd het maar eens droog als de twee, verkleed als stokoude oorlogsveteranen, een krans leggen – humor kan ook genadeloos zijn – terwijl het rijmelarijtje ‘Prikkeldraad door de speakers klinkt. Of als ze zich als modellen staande proberen te houden op hoge hakken op de catwalk.

Gaat het nog door? is een zeer dynamische voorstelling geworden, mede door de vele verkleedpartijen die óp het podium plaatsvinden. Zo blijft de vaart er stevig in. Pruiken komen uit alle hoeken en gaten tevoorschijn, evenals de kledingstukken, en het licht is puik uitgedacht.

Niet alleen beeldend gaan Van Bennekom en Krijgsman tekeer, ook in tekst ontspoort het af en toe zalig. Met dank aan de helpende pennen van Paul Groot en Kees Prins. Een van de hoogtepunten is de sketch met de gekmakende spraakverwarringen rond het gevaar van ketjap manis, koffie en de godsgruwelijke tyfus.

Het leukste is, zoals dat hoort, tot bijna het laatst bewaard: de twee kleuters die meedoen aan een missverkiezing/talentenjacht. Het is een subliem stukje slapstick, een aanstaande klassieker, zoals ook de safarisketch met de Afrikaanse dragers uit hun voorstelling Ngorongoro dat voor het duo is geworden.

Amusement van de bovenste plank dus. Van de leukste dames van Nederland.

Foto: Katinka Krijgsman