Gisteren zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Maastricht de belangrijkste Nederlandse dansprijzen uitgereikt. De Gouden Zwaan ging naar Ed Wubbe, artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam. Hij ontving de prijs voor de grote bijdrage die hij gedurende zijn carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. Danseres Imre van Opstal won een Zwaan voor de meest indrukwekkend dansprestatie in Salt Womb van Nederlands Dans Theater (Sharon Eyal & Gai Behar). Midnight Raga, ook van het NDT, won ten slotte de Zwaan voor meest indrukwekkend dansproductie.

Ed Wubbe
Choreograaf Ed Wubbe is sinds 1993 artistiek leider van Scapino Ballet Rotterdam. De jury noemt hem een van de meest veelzijdige choreografen van Nederland en van grote betekenis voor het Nederlandse dansveld. ‘Wubbe weet als geen ander werelden te verenigen en overgangen te bewerkstelligen. Met een neus voor nieuw talent, dat hij vervolgens een prominente plek geeft in zijn gezelschap, ziet Wubbe keer op keer nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen’, aldus de jury.

Imre van Opstal
NDT-danseres Imre van Opstal ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie. De jury schrijft over haar: ‘Zelfs in het hypnotiserende ensemblewerk Salt Womb (in choreografie van Sharon Eyal & Gai Behar) weet Imre van Opstal telkens de blikken te stelen. Onuitputtelijk, sensueel, maar met getemperde energie neemt deze bijzondere danseres het materiaal in zich op om het vervolgens te overstijgen.’

Midnight Raga
Midnight Raga, het duet dat vaste NDT-choreograaf Marco Goecke maakte voor Alexander Anderson en Guido Dutilh, won een Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie. Volgens de jury brengt Goecke een schitterende, intense choreografie die ademloos van het begin tot het eind wordt beleefd. ‘Twee krachtige dansers geven Goeckes bewegingstaal – met zijn herkenbare, nerveus sidderende bewegingen – de onontbeerlijke exactheid en daardoor onontkoombaarheid. Een op het lijf van de dansers getekende choreografie, spatgelijk en scherp uitgevoerd, excellent getimed, onderstreept door de eenvoud in decor, licht en kostuums.’

VSCD-Dansjury
De Dansjury 2017, die behalve voor het toekennen van de Zwanen ook verantwoordelijk is voor de kernprogrammering van het vierdaagse Festival de Nederlandse Dansdagen, bestaat uit voorzitter Anita van Dolen (programmeur dans Stadsschouwburg Amsterdam en artistiek leider Julidans), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Jasper Weck (hoofd marketing en assistent programmeur Theater de Veste).

De prestigieuze prijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) bestaan al sinds 1983. De prijs bestaat uit een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De twintigste editie van Festival de Nederlandse Dansdagen duurt nog tot en met zondag.

Foto Midnight Raga: Rahi Rezvani