Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans, heeft de Gouden Zwaan gekregen voor zijn belangwekkende bijdrage aan de Nederlandse dans. The Black Piece van Ann Van den Broek won de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ en danser Jorge Nozal de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor zijn rol in Thin Skin van Marco Goecke bij het Nederlands Dans Theater. De VSCD Dansprijzen zijn uitgereikt op 3 oktober tijdens de Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof Maastricht.

Met de uitreiking van de Zwanen, ook wel de Oscars van de Nederlandse dans genoemd, worden de prestaties van dansers en gezelschappen geëerd door deze onder de aandacht van een groot publiek te brengen. De jaarlijks uitgereikte prijs is een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Gouden Zwaan
Volgens de jury maakt artistiek directeur Roel Voorintholt de Nederlandse dans eigen en bijzonder. ‘In zijn zoektocht weet hij duidelijk wat hij wil voor het ensemble en zijn de keuzes die hij daarin maakt vaak gewaagd. Zijn dansers geeft hij de gelegenheid om zich verschillende handschriften eigen te maken. Dit alles zorgt niet alleen voor een verrijking van de dansers maar ook van het publiek’, aldus de dansjury.

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie
In The Black Piece worden volgens de jury de zintuigen van de toeschouwer op scherp gezet. Uit het juryrapport: ‘In een diep duister maakt Ann Van den Broek met prikjes licht flarden zichtbaar van vijf gekwelde levens. De minutieus geregisseerde keten van gefragmenteerde associaties en emoties geeft The Black Piece een fabelachtige diepte.’

Zwaan meest indrukwekkende dansprestatie
De jury over Jorge Nozal voor zijn rol in Thin Skin van Nederlands Dans Theater: ‘Jorge Nozal stuurt zijn lichaam moeiteloos van lyrische naar haarscherpe, gearticuleerde bewegingen waarmee hij de poëtische lading van de choreografie ten volle opent. Zijn aanwezigheid, zo zacht en krachtig tegelijk, laat je ademloos achter.’

De VSCD-dansjury 2015 bestaat uit Anita van Dolen, Peggy Olislaegers, Fons Dejong, Hildegard Draaijer, Stella van Leeuwen, Nada Mounzer, Dave Schwab en Liesbeth Wildschut. De jury is tevens verantwoordelijk voor de kernprogrammering van de Nederlandse Dansdagen.

Foto Roel Voorintholt (Gouden Zwaan): Jochem Jurgens