De voorstelling We Are Nowhere Else But Here van choreograaf Stephen Shropshire wint dit jaar de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’. Danser Guido Dutilh krijgt de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2018’. De belangrijkste Nederlandse dansprijzen van de Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) werden vanavond uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De winnaars ontvangen een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De jury noemt We Are Nowhere Else But Here, een voorstelling van Stephen Shropshire Foundation in coproductie met Korzo producties, een indringend duet dat boeit door zijn eenvoud’. De dansers zijn in de voorstelling lange tijd hand in hand met elkaar verbonden en in deze verhouding passeert een heel leven.

Guido Dutilh wint de prijs voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Nederlands Dans Theater 2, dat de jury een ‘parel’ noemt. Dutilh weet volgens de jury ‘met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren’ en ‘krijgt en neemt in de choreografie alle ruimte om zijn technische excellentie én zijn virtuositeit te tonen’.

Op de feestelijke avond werd tevens de prijs van de Nederlandse Dansdagen voor veelbelovend choreografietalent toegekend aan Dunja Jocic. De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek ging naar 155. Krisztina de Châtel reikte de eerste De Châtel Award voor jonge, eigenzinnige dansmakers uit aan Florentina Holzinger.

Foto: Kasia Pol