Ed Wubbe, artistiek leider van het Scapino Ballet Rotterdam, ontvangt de Prijs van Verdienste 2013 van het Dansersfonds ’79. Ook Myrthe van Opstal (Nederlands Dans Theater) en Nathan Brahne (Junior Company, Het Nationale Ballet) worden door het fonds geëerd, beiden met de Aanmoedigingsprijs. Op 17 december reiken Han Ebbelaar en Alexandra Radius de laureaten uit in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Ed Wubbe veranderde het Scapino Ballet de afgelopen twintig jaar van een dansgroep voor de jeugd tot het stadsgezelschap van Rotterdam, met zijn werk als belangrijkste invulling van het repertoire en een sterk accent op vernieuwende elementen in de hedendaagse dans. Wubbe neemt risico’s, geeft kansen aan nieuwe choreografen, daagt zijn dansers uit andere kanten van hun talent aan te boren en laat zijn stem horen in kunstpolitieke debatten, aldus de jury. Aan de Prijs van Verdienste is een bedrag van vijfentwintighonderd euro verbonden.

Myrthe van Opstal heeft zich volgens de jury ontwikkeld tot een bevlogen dansers, die een grote intensiteit en eigenheid laat zien en met precisie en nuancering in haar dynamiek elke choreografie verlevendigt. Van Opstal danst sinds 2012 bij het Nederlands Dans Theater na twee jaar bij NDT2 te hebben gedanst. In 2012 werd ze genomineerd voor de Zwaan (de VSCD Dansprijs) voor haar rol in Lieder eines fahrenden Gesellen van Jiří Kylián.

Nathan Brahne is dit seizoen zijn professionele danscarrière gestart bij de Junior Company van Het Nationale Ballet. Afgelopen augustus rondde hij zijn studie aan de Nationale Ballet Academie af. Tijdens zijn opleiding was hij onder andere te zien in Visions fugitives van Hans van Manen en Verge van Ted Brandsen. De jury ziet in zijn danstechnische vaardigheden en interpretatievermogen een grote belofte voor de toekomst. Van Opstal en Brahne ontvangen ieder vijftienhonderd euro.

Het Dansersfonds ’79 van Alexandra Radius en Han Ebbelaar wil dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen financieel ondersteunen en jong danstalent in staat stellen zich met behulp van een studiebeurs of geldprijs te toetsen aan internationale dansmaatstaven. Het Dansersfonds is voor zijn activiteiten afhankelijk van sponsorbijdragen, giften van donateurs en de opbrengsten van tweejaarlijkse balletgala’s. Op 20 januari 2014 vindt het Balletgala plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

De jury van het Dansersfonds ’79 bestaat uit danscritici Ine Rietstap en Jan Baart, Marian Sarstädt (voormalig artistiek directeur Nederlands Dans Theater) en voormalig eerste solisten bij Het Nationale Ballet Alexandra Radius, Han Ebbelaar en Karin Schnabel.

(Ed Wubbe, foto Bryndis Brynjolfsdottir)