Vanmiddag zijn tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de VSCD Dansprijzen 2013 uitgereikt. Bonnie Doets, danseres bij Scapino Ballet Rotterdam, kreeg de Gouden Zwaan uitgereikt voor de belangwekkende prestatie die zij gedurende de ontwikkeling van haar loopbaan als danseres heeft geleverd. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2013’ ging naar Midnight rising van Club Guy & Roni. Danser Mehdi Walerski kreeg de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2013’ voor zijn rol in Programma V van het Nederlands Dans Theater.

Bonnie Doets danst al twintig jaar in trouwe dienst van Scapino. Volgens de jury is ze de personificatie van talent, creativiteit, ambitie en doorzettingsvermogen. Daarmee is ze uitgegroeid tot de muze van choreograaf Ed Wubbe en de ster van Scapino Ballet Rotterdam. ‘Haar bewegingen zijn geaard, helder en recht door zee. Ingetogen, zonder opsmuk en met een onderhuidse kracht geeft zij elke emotie in haar dans de juiste lading,’ aldus de dansjury.

Midnight rising, een stuk voor zeven dansers en drie musici, is volgens de jury misschien wel de meest intrigerende choreografie die Guy Weizman en Roni Haver tot nu toe maakten. Uit het juryrapport: ‘Midnight rising is een voorstelling waarin de explosieve dynamische dans schijnbaar moeiteloos interacteert met de eclectische en enerverende muziek van componist Ehud Banai. (…) Het levert een choreografie op die de dansers in staat stelt zichzelf te overstijgen.’

Over danser Medhi Walerski en zijn rol in Programma V van NDT I schreef de jury: ‘Met zijn ingetogen en tegelijk krachtige performance creëert Walerski, in dans en in rust, een continue lijn in de choreografie. (…) Hij is groter dan ooit in de verstilling die hij ons biedt en bewijst zich als gezichtsbepalende danser van het NDT.’

De VSCD dansjury, tevens de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen, bestond dit jaar uit juryvoorzitter Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam en Julidans), programmavoorzitter Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof),Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep DOX), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Stella van Leeuwen (theater- en dansprogrammeur Lowlands), Simon de Mowbray (sr. dansdocent Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Liesbeth Wildschut (lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Nada Mounzer (redacteur NTR).

De Dioraphte Dansprijs 2013 is toegekend aan Keren Levi voor haar voorstelling The dry piece. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro, te besteden aan internationale promotie van haar werk.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht werd gewonnen door Giulio D’Anna. Hij ontving een cheque ter waarde van twaalfduizend euro voor het creëren van een nieuwe voorstelling die op de Nederlandse Dansdagen in 2014 in première zal gaan.

Foto: Andreas J. Etter (Midnight rising)