Larissa Lezhnina, Igor Podsiadly en Romance van Het Nationale Ballet zijn de winnaars van de Zwanen 2014, de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Dit maakte de jury bekend op 5 oktober, in de uitzending van NTR Podium tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Larissa Lezhnina won de Gouden Zwaan, de prijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Deze prijs kent geen nominaties en hoeft niet jaarlijks te worden uitgereikt.

Lezhnina was de eerste Russische soliste van faam die in 1994 overstapte naar Het Nationale Ballet. Volgens de jury heeft ze daar twintig jaar lang een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het gezelschap. ‘Niet alleen zette haar toegewijde aanwezigheid en zuivere techniek de standaard voor menig collega, haar aanwezigheid was indirect ook een uitnodiging aan andere vermaarde solisten om naar Amsterdam te komen en hun excellentie bij Het Nationale Ballet verder te vervolmaken.’ Lezhnina beëindigde haar danscarrière in juni 2014.

Igor Podsiadly ontving de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in Naked lunch van Club Guy & Roni. De jury noemt hem een beeldbepalende danser die ‘het publiek steeds weer verrast. Of hij nu danst met zijn fabelachtige en eigenzinnige techniek, slechts staat en kijkt of speelt, altijd biologeert hij met een gevaarlijke en vertederende uitstraling tegelijk. In Naked lunch grijpt Podsiadly de kans om al die kwaliteiten bij elkaar te brengen en zichzelf te overtreffen.’

De andere genomineerden voor meest indrukwekkende dansprestatie waren Marne van Opstal voor zijn rol in Uprising in An evening with Hofesh Shechter van het Nederlands Dans Theater, en Uri Eugenio voor zijn rol in Smell of bliss van LeineRoebana.

Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie voor Romance uit het programma Dutch doubles. De jury: ‘Romance, een drieluik van een schitterende pas de deux geflankeerd door indringende videobeelden, openbaart zich als een monument voor wat dans kan zijn. Wat dans móet zijn. Dit is de wereld van de dans, gevat in een majestueus portret van slechts 12 minuten. Wie erin slaagt Mozart zó naar zijn pijpen te doen dansen, schaart zich in de rangen van de grote Nederlandse Meesters.’

Ook genomineerd voor meest indrukwekkende dansproductie waren de voorstellingen O o o o o o van Giulio D’Anna, Blind spot van Scapino Ballet Rotterdam en Shirokuro van Nbprojects.

De Zwanen worden sinds 1983 uitgereikt met als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht bij een groot publiek te brengen. De prijs is een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De VSCD dansjury 2014 bestaat uit voorzitter Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Peggy Olislaegers, voorzitter programmering (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider Dox), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Nada Mounzer (redacteur NTR), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg) en Liesbeth Wildschut (Lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht).

Het volledige Juryrapport Dansprijzen 2014 leest u hier.

(Gouden Zwaan winnares Larissa Lezhnina, foto: Jochem Jurgens)