Guy Weizman en Roni Haver (Club Guy & Roni) hebben op 16 april 2013 in Moskou de prestigieuze Russische Golden Mask National Theatre Award gewonnen in de categorie Best Ballet Master/Best Choreographer voor de in Rusland geproduceerde versie van L’histoire du soldat. Weizman en Haver waren als enige niet-Russische makers genomineerd. De voorstelling was tevens genomineerd voor een award voor Innovation/Best Production.

Weizman en Haver werden in 2011 uitgenodigd door Kirill Serebrennikov, een bekende Russische theater- en filmregisseur en tevens artistiek directeur van het Gogol Theater en het Winzavod Center for Contemporary Art. Hij creëerde het Platform project, waarmee hij contact wil leggen tussen grensoverschrijdende interdisciplinaire makers, waarbinnen L’histoire du soldat is gemaakt.

Weizman en Haver maakten in samenwerking met het Tsekh Contemporary Dance Centre een Russische versie van de voorstelling met vijf dansers, een actrice en vier muzikanten uit Moskou op muziek van Alexey Sysojev. Voor de tekst maakten ze gebruik van verhalen uit interviews met vijftien soldaten die zijn teruggekeerd uit Tsjetsjenië.

De Golden Masks behoren tot de meest prestigieuze theaterprijzen van Rusland en worden toegekend aan producties in alle theatergenres: drama, opera, ballet, moderne dans, operette, musical en poppentheater. De prijzen worden uitgereikt tijdens het Golden Mask Festival in het Stanislavski Opera en Ballet Theater in Moskou, waar jaarlijks de meest in het oog springende Russische voorstellingen te zien zijn.

L’histoire du soldat was in Nederland te zien in januari 2013, met tekst van Judith Herzberg en muziek van Igor Stravinsky, live uitgevoerd door het Lunapark Ensemble. Lees de recensie hier in de Theaterkrant. Deze  versie zal in april 2014 opnieuw in Nederland te zien zijn.

(L’histoire du soldat – Club Guy & Roni, foto: Platform Project)